SHARE

Амбасадор Мађарске у БиХ у Ласло Тот изјавио је данас у Сарајеву да је један од најважнијих циљева његове земље, која је 1. јануара преузела шестомјесечно предсједавање ЕУ, да се не заустави ширење ЕУ и да процес европских интеграција остане отворен за све земље Балкана.“Учинићемо све да вам помогнемо да што прије постанете чланица и саставни дио евроатлантских структура, наравно, ако ви то желите”, рекао је Тот на конференцији за новинаре истичући да се једино евро-атлантским интеграцијама може обезбиједити права стабилност Балкана.

Према његовим ријечима, што касније БиХ приступи процесу евроатлантских интеграција, све ће бити теже испунити захтјеве који стоје на том путу.

“Због тога желимо створити и обезбиједити услове да БиХ што прије постане саставни дио европских структура”, рекао је Тот и подсјетио да чланство у ЕУ никоме није поклоњено, него је резултат испуњавања низа услова и великих жртава.

Он је нагласио да једино јединствена БиХ може постати чланица НАТО и ЕУ.

Наводећи да се Мађарска неће, као ни до сада, мијешати у унутрашње ствари БиХ, Тот је изразио спремност своје земље да помогне БиХ путем политичког дијалога, научне, образовне, културне и привредне сарадње, али и путем реализације заједничких прјеката.

Мађарски амбасадор упозорио је да све док су закони у БиХ дискриминаторски када је у питању равноправност грађана, не треба очекивати да ће ЕУ нешто учинити.

“ЕУ није унија дискриминације, него унија заједништва, у којој су сви грађани равноправни”, истакао је Тот и додао да БиХ касни на путу евроатлантских интеграција у односу на земље региона.

Он је констатовао да улазак БиХ зависи од њених народа и политичких лидера, али да одговорност у томе имају и медији.

Тот је изразио наду да ће Хрватска за вријеме мађарског предсједавања постати чланица ЕУ.

SHARE

Оставите одговор