SHARE

Уставни суд Републике Српске /РС/ разматраће данас прихватљивост захтјева Клуба Бошњака у Вијећу народа којим се оспорава избор Александра Џомбића за предсједника Владе, потврђено је Срни у Уставном суду.Уколико одлучи да је захтјев прихватљив, Уставни суд ће га разматрати и у року до мјесец дана је обавезан да донесе коначну одлуку.

На сједници Вијећа народа 10. јануара Клуб Бошњака повукао је захтјев за заштиту виталног нациналног интереса на избор и састав Владе РС, али је остао при оспоравању Џомбића за премијера.

Предсједник Уставног суда РС Мирко Зовко у изјави за “Вечерње новости” није желио да прејудицира да ли ће захтјев Клуба Бошњака бити прихваћен.

“Не могу да прејудицирам и сада говорим да ли ће захтјев Клуба Бошњака бити одбачен или прихваћен и да ли ће уопште ићи у меритум. То ће се знати посље сједнице”, каже Зовко.

Према његовим ријечима, већ је познато да се предузимају политичке акције појединих странака које желе да доведу Уставни суд у зависност од разних притисака, а поготово преко медија.

Професор на бањалучком Правном факултету Петар Кунић изјавио је да је цијела ситуација око вета Бошњака само надлежност Српске и да ту нема никакаве приче да би Уставни суд БиХ требао о томе да одлучује.

“То су правне акробације које долазе из Бошњачке кухиње како би се блокирала власт у Српској. Овдје нема приче око виталног интереса јер како ће бити примјер виталног интереса избор премијера РС. Па, наравно да ће ту бити Србин”, рекао је Кунић.

SHARE

Оставите одговор