SHARE

Нови докази сугеришу да је убиство бившег шведског премијера Улафа Палмеа из 1986. године дио завјере тајне службе СФРЈ, пише данас “Тајмс”.Четврт вијека послије шокантног убиства Палмеа у центру Стокхолма, према наводима истраге спроведене у Њемачкој, убицу је платила југословенска тајна служба.

Нијемци вјерују, пише “Тајмс”, да је Винко Синдичић, бивши плаћени убица који је 1988. године у Шкотској осуђен на 15 година затвора због покушаја убиства једног утицајног хрватског националисте, изнио неке кључне детаље везане за атентат на шведског премијера.

Магазин “Фокус”, познат по добрим контактима у њемачким безбједносним службама, тврди да је Палмеа убила српска тајна служба, те да је истовремено планирала да кривицу свали на десничарске хрватске сепаратисте, који су југословенском вођству били трн у оку, и да их на тај начин дискредитује у очима свјетске јавности.

Синдичић, који је њемачким тужиоцима већ помогао да у Минхену буде осуђен убица једног хрватског директора нафтне компаније, тврди да је Палмеа убио извјесни Иво Д, који је у то вријеме живио у Хамбургу, а сада је пензионер у Загребу.

Њемачка тајна служба послала је детаљан досије специјалној комисији у Стокхолму која је водила истрагу о атентату, али она није показала велико интересовање.

Шеф комисије, истиче “Тајмс”, видио је те документе, али је прошле године изјавио да ће бити веома тешко да се убиство Палмеа икада расвијетли.

SHARE

Оставите одговор