SHARE

У Клиничком центру /КЦ/ Бањалука јутрос је преминула пацијенткиња средње животне доби од посљедица новог грипа (Х1Н1).Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске /РС/ Амела Лолић истакла је да је ово први смртни случај од новог грипа у овој години у РС.

Према њеним ријечима, тренутна ситуација у РС је испод епидемијског нивоа.

Љекар са Одјељења интензивне његе КЦ Бањалука Пеђа Ковачевић истакао је да је преминула пацијенткиња 3. јануара, примљена због веома тешких симптома међу којима су гушење, тешко дисање, висока температура.

“Утврђено је да пацијенткиња има запаљење оба плућна крила. Она је збринута по свим стандардима, али је због тежине симптома јутрос преминула”, рекао је Ковачевић новинарима.

Представница Института за заштиту здравља РС Јања Бојањић оцијенила је да се епидемиолошка ситуација у РС погоршава и да тренутно има 48 обољелих од вируса Х1Н1.

Она је нагласила да је један пацијент животно угрожен и да се налази у Клиничком центру Бањалука. Према њеним ријечима, највише обољелих је у регионима Источног Сарајева, Бањалуке и Фоче.

Бојањић је напоменула да у РС има довољно вакцина против новог, али и сезонског грипа али да се становништво мање вакцинише него у прошлој години.

Она је подсјетила да је у РС од појаве новог грипа до сада преминуло укупно троје људи.

SHARE

Оставите одговор