SHARE

Полиција је данас сузавцем разбила демонстрације у главном граду Туниса против нове владе националног јединства, у којој су многе кључне личности бившег режима задржале положаје.“Нова влада је обмана. То је увреда за револуцију у којој су изгубљени животи и проливена крв”, изјавио је студент Ахмед ал Хаџи.

Неколико стотина присталица опозиционих странака и чланова синдиката мирно је протестовало у центру Туниса прије него што их је полиција растјерала сузавцем.

Премијер Мохамад Ганучи стао је у одбрану своје нове владе, формиране послије бјекства предсједника Зинеа бин Абидинеа Бен Алија у Саудијску Арабију, изјавом да су неки министри задржани јер су неопходни за припрему избора, који се очекују у сљедећа два мјесеца.

“Покушали смо да саставимо комбинацију која узима у обзир различите снаге у земљи ради ставарања услова за почетак реформи”, рекао је Ганучи радију Европа 1.

Он је одбацио сугестије да ће Бен Алијева “диктатура” бити настављена под новом маском.

“То је потпуно нетачно. Данас је почела ера слободе која се види на телевизији, на улицама”, рекао је предсједник владе националног јединства.

Демонстрације против сиромаштва, незапослености и корупције трајале су неколико седмица прије сврагавња Бен Алија и имају одјека у многим арапским земљама у којима постоје слични репресивни режими.

Из Туниса су данас стигли извјештаји о спорадичној пуцњави у неколико дијелова града током ноћи, али је она била знатно мањег обима него претходних ноћи.

SHARE

Оставите одговор