SHARE

Њемачка канцеларка Ангела Меркел требало би да током ове и наредне недјеље у Берлину разговара са лидерима СДА, ХДЗ БиХ, СНСД-а и СДП-а.Како се очекује, Меркелова ће сутра у Берлину примити челнике СДА Сулејмана Тихића и Бакира Изетбеговића, са предсједником ХДЗ БиХ Драганом Човићем разговараће 21. јануара, док ће се са лидером СНСД-а Милорадом Додиком и лидером СДП-а Златком Лагумџијом највјероватније састати наредне седмице.

Човић је ”Дневном авазу” рекао да ће ови сусрети бити наставак разговора вођених почетком децембра, када је истакнута потреба да се што хитније обезбиједи стабилна парламентарна већина и формира нова власт у БиХ.

”Њемачка жели да види како да нам помогне да изађемо из овог ћорсокака, и то не само краткорочно везано за провођење изборних резултата, него и у вези са уставним промјенама”, рекао је Човић.

Он сматра, будући да су у Берлин позвани лидери СДП-а, СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ, да је ту ”евидентна жеља за тражењем неког оквира да ове четири странке преузму одговорност за ширину, толеранцију и компромис”.

“Дневни аваз” оцјењује да Меркелова жели на овај начин да утиче на брже формирање власти и да окупи широку коалицију у БиХ, чиме заправо званични Берлин наговјештава јачи ангажман на унутрашњополитичком плану у БиХ.

SHARE

Оставите одговор