SHARE

Непостизањем напретка у формирању функционалне власти изневјерено је повјерење које су бирачи на општим изборима у октобру дали политичким лидерима и њиховим странкама, саопштено је из ОХР-а. У саопштењу се наводи да су бирачи на изборима 3. октобра прошле године гласали за то да имају власт, а не за “бескрајне и јалове разговоре или за још четири године политичког застоја и стагнације”.

“Гласачи су јасно показали да желе напредак на путу евроатлантских интеграција”, подсјећа ОХР.

Уз напомену да се власти морају формирати што је прије могуће и одмах почети са радом, из ОХР-а упозоравају да, све док нема власти неће доћи до отварања нових радних мјеста, неће бити ријешено питање ниског животног стандарда, неће бити поново отпочето остваривање напретка у евроатлантским интеграцијама нити појачана борба против организованог криминала и корупције.

“Политичари у БиХ морају искористити ову шансу. У противном, само они ће бити одговорни за посљедице. Лидери у БиХ сада морају уложити додатни напор и усредоточити се на формирање власти. Сљедеће четири године ће утицати на сљедећих 40 у БиХ. У том смислу ЕУ је поновила да интеграција у Унију мора бити срж нових владиних програма”, поручују из ОХР-а.

У ОХР-у сматрају да је напредак у овој години могућ уколико се политички лидери буду могли договорити о приоритетним пројектима и програму који се може имплементирати одлучно и брзо, уз широк консензус.

“То се може урадити, али то ће од политичких лидера захтијевати поштење, интегритет и спремност да се постижу компромиси. Ово је начин да се узврати за повјерење које су бирачи дали странкама и појединцима 3. октобра”, наглашава се у ОХР-овом саопштењу.

SHARE

Оставите одговор