SHARE

Посланици Европског парламента гласаће о ратификацији Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом. Србија направила помак на путу европских интеграција, рекао Јелко Кацин и позвао земље да ратификују ССП у националним парламентима.У оквиру пленарног заседања, Европски парламент гласаће о ратификацији Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом. Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин изјавио је у Европском парламенту да је Србија направила помак на путу европских интеграција и позвао земље које то нису учиниле да ратификују ШП у националним парламентима.”Без ратификације ШП-а није могућ наставак процеса интеграције”, рекао је Кацин на дебати Европског парламента нагласивши да ће, када процес ратификације буде урађен, Европска унија моћи да пошаље снажну поруку Србији.

Кацин је нагласио да ће после ратификације ШП-а уследити усвајање резолуције којом ће бити послата порука подршке Србији на њеном дугом путу ка ЕУ, јер се она, како је навео, суочава са бројним изазовима.

Србија је, према речима Кацина, показала спремност на компромис усвајањем заједничке резолуције са ЕУ о Косову у Генералној скупштини Уједињених нација и укидањем редовне војне службе.

Иако је поздравио спремност власти у Београду да заврше сарадњу са Трибуналом у Хагу, Кацин је подсетио на изјаву главног хашког тужиоца Сержа Брамерца да постоји раскорак између политичке воље и ефективних корака у сарадњи са Хагом. Кацин је поручио да Србија не може да добије статус кандидата за чланство у Унији пре него што покаже да је способна да оствари пуну сарадњу са судом и ухапси преостале оптуженике. Србија је направила корак у процесу помирења у региону, посебно са Хрватском, рекао је Кацин и нагласио да је нови изазов за Србију да покаже “конструктиван став” по питању Косова.

SHARE

Оставите одговор