SHARE

ЕУ поново озбиљно разматра увођење механизама финансијског санкционисања политичара или одређених институција у БиХ ако се покаже да они свјесно блокирају БиХ у напретку на европском путу.Како пише данашњи “Дневни аваз”, у том случају ЕУ би имала могућност да брзо и ефикасно финансијски санкционише оне који праве опструкције, заустављањем помоћи и пројеката или, у крајњем случају, замрзавањем средстава политичарима у забраном путовања у европске земље.

Већина држава чланица ЕУ током интензивних консултација ових дана сматра да то мора бити “посљедње уточиште” које би, као механизам, могао да користи Канцеларији високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон на приједлог будућег амбасадора ЕУ у Сарајеву.

Овакве мјере до сада нису биле пракса ЕУ, која је процес проширења базирала на политици чврстог условљавања, али без активних санкција.

Многи сматрају да снажнија спољна политика какву ЕУ жели, захтијева и снажније механизме, те ово постаје све изгледнија опција.

Ештонова је до сада успјела да убиједи већину европских држава да подрже ојачану улогу у БиХ, али преостаје још да се сагласност постигне о конкретним рјешењима која, између осталог, обухватају и могућност санкција.

Брисел спрема опсежну расправу о БиХ и свом ојачаном ангажману за 31. јануар ове године на састанку министара иностраних послова држава чланица ЕУ.

SHARE

Оставите одговор