SHARE

Да би Централна изборна комисија (ЦИК) утврдила резултате пријевремених избора за начелнике осам општина у БиХ, потребно је да се преброје гласови из иностранства и лица која су гласала у одсуству, изјавила је данас Срни портпарол ЦИК-а Максида Пирић.Према њеним ријечима, рок за пријем гласова који путем поште стижу у Главни центар за бројање, формираном овај пут у сједишту ЦИК-а, је пет дана од дана одржавања избора.

“За пријевремене изборе ЦИК је скратио рокове, тако да ће утврђени резултати бити објављени у року од 10 дана, када ће почети да тече рок од три дана за подношење захтјева за поновљено бројање”, прецизирала је Пирић.

Она је додала да у зависности од тога да ли ће бити захтјева за поновљено бројање или евентуалних приговора и жалби на одлуку о утврђивању резултата зависи када ће бити потврђени изборни резултати у осам општина.

“Законски рок је 30 дана, али ми очекујемо да ћемо то моћи учинити прије”, истакла је Пирић.

ЦИК је касно синоћ објавио прелиминарне, незваничне и непотпуне резултате пријевремених избора за начелнике општина Бихаћ, Србац, Вукосавље, Доњи Жабар, Сребреник, Осмаци, Шековићи и Вогошћа.

Према овим резултатима, у Бихаћу је побиједио Албин Муслић из СДП-а, Живко Микулић из СНСД-а у Српцу, Елвир Хаџиомеровић из СДА у Вукосављу, а Стево Стевић из СНСД-а у Доњем Жабару.

Мухамед Бајректаревић из СДА добио је највише гласова за начелника Сребреника, Љубо Петровић из СДС-а у Осмацима, Момир Ристић из СНСД-а у Шековићима и кандидат СДА Един Смајић у општини Вогошћа.

ЦИК је 15. новембра расписао пријевремене изборе за начелнике у наведених осам општина – у Осмацима и Шековићима због опозива начелника изгласаног на референдуму, а у осталих шест општина због престанка мандата начелницима који су преузели неки други мандат освојен на прошлогодишњим општим изборима.

SHARE

Оставите одговор