SHARE

Предсједник СДС-а Младен Босић констатовао је данас након састанка предсједника и представника 12 странка заступљених у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, да су разговори о формирању парламентарне већине скоро на почетку.Босић је изразио жаљење што данас није прихваћен приједлог СДС-а да се, уколико по формирању Дома народа Парламентарне скупштине БиХ не буде могуће формирање владајуће коалиције, колегијуми парламентарних домова формирају по величини странака.

“То значи да би у Представничком дому чланове Колегијума имали СДП, СНСД и ХДЗ БиХ, а у Дому народа СДА, СДС и ХДЗ 1990”, прецизирао је Босић и додао да у СДС-у ово виде као рјешење за деблокаду рада парламента.

Према Босићевим ријечима, ријеч је о сукобу два концепта – једног који заступа СДП, тврдећи да има легитимитет да представља сва три конститутивна народа, и два ХДЗ-а са тврдњом да легитимитет има онај који има највећи број гласова из једног народа.

“Није јасно шта заговара СДА. Ако је тачна тврдња СДА да треба укључити два ХДЗ-а у ову власт, онда је проблем ријешен”, истакао је Босић, констатујући да треба сачекати и видјети какве су стварно чије позиције.

“Надам се да ће то бити могуће у најкраћем року”, рекао је Босић, подсјећајући да криза формирања парламентарне већине није изум БиХ, већ се дешава и у другим европским земљама.

Предсједници и представници 12 политичких странака заступљених у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ нису данас у Сарајеву постигли договор о сазивању наставка конститутивне сједнице овог дома, али су закључили да се све парламентарне странке у року од 15 дана изјасне имају ли потребну парламентарну већину за опште одлучивање и ентитетско гласање.

SHARE

Оставите одговор