SHARE

Одбрана бившег председника Републике Српске Радована Караџића затражила је нов прекид суђења у трајању од три месеца због тога што је Тужилаштво прекршило правило о благовременом обелодањивању ослобађајућег материјала, саопштила је данас Прес служба Хашког трибунала.

Караџићева одбрана је 14. јануара затражила од Судског већа да донесе закључак да је Тужилаштво поново прекршило правило 68 о благовременом обелодањивању ослобађајућег материјала и као правни лек предложила прекид суђења у трајању од три месеца, пре него што почне извођење доказа по делу оптужнице која се односи на општине у БиХ.

Одбрана је навела да је реч о писму које је члан председништва РС Никола Кољевић упутио УНХЦР-у 25. октобра 1992. године, писму Радована Караџића УНХЦР-у од 8. децембра 1992, меморандуму официра УН за цивилна питања Виктора Андрејева написаном 11. маја 1994. године, меморандуму УНХЦР од 8. априла 1993 и још једном меморандуму УНХЦР од 12. априла 1993. године.

Одбрана је навела да се у тим документима побијају наводи о ускраћивању слободе кретања у Сарајеву, рестрикцији хуманитарне помоћи и спровођењу политике етничког чишћења и да би, да су благовремено били обелодањени, они били употребљени у унакрсном испитивању званичника УН.

Радован Караџић је оптужен за геноцид и друге ратне злочине током ратних сукоба у БиХ од 1992. до 1995. године.

SHARE

Оставите одговор