Предсједници и представници 12 политичких странака заступљених у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ нису данас у Сарајеву постигли договор о сазивању наставка конститутивне сједнице овог дома, али су закључили да се све парламентарне странке у року од 15 дана изјасне имају ли потребну парламентарну већину за опште одлучивање и ентитетско гласање.

Према ријечима привременог предсједавајућег Представничког дома Аднана Башића, достављањем одговора о томе да имају потребну парламентарну већину њему би било омогућено да сазове наставак конститутивне сједнице.

Уколико у датом року странке не доставе одговор да имају парламентарну већину, договорено је да привремени предсједавајући поново сазове састанак предсједника и представника 13 странака заступљених у Представничком дому.

Милорад Живковић из СНСД-а истакао је да у овој странци сматрају да не треба заказивати конститутивну сједницу Представничког дома ад хок, док се не дефинише парламентарна већина и да није добро направити привремено рјешење као што су то неки предлагали.

„Та привремена рјешења могу БиХ и конституисање институција, подразумијевам и Представнички дом, Дом народа и Савјет министара, још више да пролонгирају“, истакао је Живковић.

Предсједник СДС-а Младен Босић оцијенио је да је проблем сукоб два концепта – једног који заступа СДП, који тврди да има легитимитет да представља било који народ, и два ХДЗ-а, који сматрају да легитимитет има онај који има највећи број гласова из једног народа.

Он је додао да данас није прихваћен приједлог СДС-а да се колегијуми парламентарних домова – уколико по формирању Дома народа не буде могуће формирање коалиције – формирају по величини странака, што у овој странци виде као рјешење за деблокаду парламента.

Приједлог СДП-а био је да треба хитно конституисати Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ не прејудицирајући парламентарну већину.

„Нема разлога да се чека конституисање Дома народа да би се конституисао Представнички дом јер процедура избора Савјета министара зависи од Представничког дома“, објаснио је приједлог СДП-а предсједник ове странке Златко Лагумџија.

Замјеник предсједника СДА Асим Сарајлић констатовао је да је очито да нема капацитета да сједница Представничког дома буде настављена.

„Потписници смо платформе и отворени за све на државном нивоу да покушамо направити заједничку платформу“, рекао је Сарајлић.

Божо Љубић је, говорећи у име ХДЗ-а 1990 и ХДЗ-а БиХ, оцијенио да ни за двије седмице неће бити постигнут договор ако се разговори не врате у оквир који одражава дух БиХ.

Он је истакао да је за формирање парламентарне већине неопходно да она има укупни капацитет и ентитетску већину, да има легитимитет сваког конститутивног народа и да буде максимално компатибилна са нижим нивоима власти у Федерацији БиХ.

Предсједник ПДП-а Младен Иванић не очекује да ће у наредних 15 дана бити нешто ријешено и сматра да одговорност треба да сносе странке које имају највише посланика.

За предсједника Савеза за бољу будућност Фахрудина Радончића рјешење треба тражити између три блока – једног који чине СДП и потписници платформе, српског блока састављеног од СНСД-а и СДС-а и трећег блока у којем су два ХДЗ-а.

„Идеално би било да ова три блока сједну и покушају пронаћи компромис и рјешење“, закључио је Радончић.

Од 13 парламентарних странака само Странка за БиХ није имала свог представника на данашњем састанку.

Leave a Reply