SHARE

Шеф дипломатије Луксембурга Жан Аселборн изјавио је да Европска унија намерава да одржи своје обећање о европској перспективи западног Балкана и поред економске кризе у коју је ЕУ запала, измедју осталог и зато што проширење на овај регион представља мировни пројекат.Он је у интервјуу за “Новости”, позвао Београд и Приштину да што пре започну дијалог.

Указујући да не зна када ће овај разговор започети, Аселборн је рекао да се, пошто су избори на Косову одржани, нада да ће убрзо бити формирана влада и да ће после тога, чим влада заузме своје место, почети дијалог.

Упитан за мишљење када ће Србија моћи да се прикључи ЕУ, Аселборн је рекао да “тај циљ неће бити остварен ни сутра, ни за годину дана – остало је још много корака”.

Шеф дипломатије Луксембурга је, медјутим, нагласио “никога нећемо оставити на цедилу”. Аселборн је додао да не треба заборавити да је процес проширења ЕУ мировни пројекат, пре свега када је реч о региону западног Балкана и да је то поновљено и на последњем министарском састанку.

SHARE

Оставите одговор