SHARE

Шеф Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац очекује да ће Тужилаштво Хрватске до марта ове године подићи оптужницу против Владимира Шекса због ратних злочина почињених над Србима у Источној Славонији 1991. године.“Уколико Хрватска жели да оконча приступне преговоре са ЕУ и затвори поглавље правосуђе и темељна права, мора процесуирати Шекса или ће, у супротном, затварање овог поглавља бити пролонгирано, као и сам пријем Хрватске у ЕУ”, изјавио је Штрбац Срни.

Потпредсједник Хрватског сабора и члан Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Владимир Шекс тврди да нема никакве везе са ратним злочинима у Источној Славонији и да 1991. године није био на командној позицији у Осијеку.

“Нисам био командант у кризном штабу у Осијеку, војни командант је била сасвим друга особа”, рекао је Шекс хрватским медијима поводом његовог довођења у везу са ратним злочинима.

Иницијатива младих за људска права доставила је хрватском тужилаштву документацију о ратним злочинима у Вуковару 1991. у којима је учествовао бивши ратни помоћник министра унутрашњих послова Томислав Мерчеп.

Иницијатива је саопштила да су приложене и изјаве свједока да су неке особе из војног и политичког врха из тог времена, од којих су неке и данас на високим државним дужностима, попут Владимира Шекса, имале сазнања о злочинима и резолутно одбијале да их спријече и санкционишу.

“Амнести интернешнел” у најновијем извјештају о ратним злочинима у Хрватској позвао је власти у тој земљи да процесуирају одговорне за ратне злочине, али и да истраже јавно изнесене тврдње да су неки високи политички и војни функционери, попут Шекса, Мерчепа и Давора Домазета, учествовали у ратним злочинима.

Због свих тих оптужби Шекс је јуче самоиницијативно дао исказ тужилаштву од којег очекује да се о свему изјасни, јавила је Хрвастка радио-телевизија, наводећи да је Војни суд у Београду 1992. Шекса оптужио за кривично дјело геноцида и оружане побуне.

Шекс тврди да је извјештај “Амнести интернешнела” непрофесионалан, пристрасан и необјективан, а посебно у дијелу који се односи на његово процесуирање.

Министар правосуђа Хрватске Дражен Бошњаковић изјавио је у четвртак да “ни на једном званичном мјесту” није чуо да се име Владимира Шекса везује за ратне злочине у поступцима судова бивше СФРЈ.

SHARE

Оставите одговор