SHARE

Предсједник Комисије Владе Србије за нестале Вељко Одаловић рекао је да на процес тражења несталих у БиХ неповољно утичу организациони проблеми, те да Институт за нестала лица БиХ мора да буде у потпуности оспособљен и да српски представник, који је дао оставку у том тијелу, мора да буде замијењен.Одаловић је на конференцији за новинаре рекао да Србија и БиХ немају потписан међудржавни споразум о питању несталих, те да се, иако је постигнута сарадња на регионалном нивоу, морају начинити одређени технички споразуми у вези са тим.

Према његовим ријечима, нерегулисана сарадња између Института за нестала лица БиХ и Оперативног тима РС за тражење несталих неповољно утичу на процес тражења несталих и зато је потребно да се успостави функционална сарадња ова два тијела, првенствено у интересу породица несталих лица.

Одаловић је рекао да Србија од БиХ потражује 97 лица, углавном војника, те да је успорен процес рјешавања судбине несталих. Он је изразио наду да ће двије стране појачати активности на том питању и да ће бити интензивирана сарадња на ексхумацијама и идентификацијама у БиХ.

Он је подсјетио да су љетос вршене претраге на језеру Перућац по захтјеву БиХ и даје пронађено око 370 скелета, односно око 120 тијела.

Одаловић је навео да је у региону непозната судбина још 14 449 лица несталих у протеклим ратовима на простору бивше Југославије и да Србија на регионалном нивоу сарађује по том питању са Хрватском, БиХ и Приштином.

Он је рекао да је рјешавање судбине несталих једно од најважнијих питања и предуслова за стабилизацију укупног стања у региноу, јер док год постоји један читав град који се води као нестао, неће бити стабилног стања у региону и то увијек може бити фактор нестабилности.

Одаловић је додао да Србија тражи од Хрватске да се ријеши судбина више од 2 000 несталих, као и да се ексхумирају све познате гробнице којих има 440, јер је недопустиво да 15 година постоје гробна мјеста која су позната а нису ексхумирана.

Према његовим ријечима, Србија тражи од Хрватске да се више од 900 тијела која се налазе у мртваччници што прије идентификују, те да се изврше провјере и ексхумације на мјестима гдје се потврди да има тијела несталих.

“Мора се брже радити, треба нам још пет до шест година да ексумирамо сва позната гробна места”, рекао је Одаловић.

Он је рекао да сарадња са Хрватском даје одређене резултате, а посебно је значајна подршка рјешавању судбине несталих, што су хрватски и српски предсједник Иво Јосиповић и Борис Тадић означили као приоритет.

Одаловић је нагласио да је Србија одговорила свим захтјевима када је у питању Хрватска и подсјетио да је Савом и Дунавом у Србију допловио један број тијела, а да је пронађено и обдуковано 425, од чега је 250 идентификовано и предато Хрватској, БиХ, РС.

SHARE

Оставите одговор