SHARE

Врх поплавног таласа захватио је аустралијски град Бризбејн, трећи по величини на том континенту, али је највиши ниво водостаја, ипак, за око метар био нижи него што се страховало, јављају агенције.Врх поплаве је прошао у Бризбејну у среду око пет часова и 30 минута (око 19.30 часова по Гриничу). Био је висок 4,46 метара , што је мање од очекиваног и досадашњег рекорда из 1974. када је највиши ниво био 5,4 метара, јавила је британска мрежа Би-Би-Си (ББЦ).Упркос нижем врху поплаве од очекиваног, реч је о катастрофи која је иза себе оставила пустош. Најмање 15 особа је погинуло, а више десетина људи се воде као нестали у налету попалаве која данима траје у Бризбејну и околини, у аустралијској држави Квинсленд.У центрима за евакуацију и привремени смештај има више од 1.000 људи.Најтеже је у градићима Ипсвичу и Тулумби, западно од Бризбејна, где је досад избројано 13 жртава и још најмање 70 несталих особа.У Ипсвичу је река Бремер достигла јуче ниво од 19,4 метара, саопштила је Метеоролошка служба Квинсленда.

Поплавни талас је носио све пред собом. Предео западно од Бризбејна је сада готово сав под водом.

У Бризбејну и околини је око 25.000 објеката потпуно или делимичнио под водом. Бројне вишеспратнице у овом аустралијском граду стрче из муљевитих водених наноса, велики број путева и пруга је под водом, привредни објекти и пољопривредна имања такодје.

Стручњаци тврде да је материјална штета огромна, а власти саветују градјанима да се стрпе и не удаљавају од својих поплављених кућа, уколико је у њима могуће живети на вишим спратовима.

Премијерка Квинсленда Ана Блиг (Анна Блигх) се обратила у више наврата људима посредством медија, замоливши их да се , уколико није баш неопходно, не удаљавају са места где их је поплава затекла.

Премијерка је у сузама рекла да су Квинсленд и раније погадјале поплаве и да се “увек успешно опоравио”.”Вода је, можда, утицала да нам срце препукне од невоље, али нашу вољу неће разбити”, поновила је она више пута.Градоначелник Бризбејна Кемпбел Њумен (Цампбелл Неwман)  изјавио је да су њему сцене поплаве “изазвале ужас и страх од снаге воде”.Према агенцијским вестима, стручњаци тврде да се врх поплавног таласа јуче задржао око један час и да је вода почела да опада.Становници су већ почели да се организују за рашчишћавање муљевитог наноса, али одговорни тврде да ће околна област и град Бризбејн бити под водом у опадању бар до почетка наредне седмице.

SHARE

Оставите одговор