SHARE

Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик изјавио је данас да је руководство РС опредијељено да, када се буде доносила коначна одлука о приступању БиХ НАТО-у, организује изјашњавање грађана Српске да ли то желе или не.“Увјерен сам да ће свијест коју ћемо изградити до тада бити за подршку таквим интеграцијама”, рекао је Додик на божићном пријему, који је организован у Касарни “Козара” у Бањалуци.

Он је истакао да припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ треба да раде на изградњи међусобног повјерења ради очувања мира.

“Припадници Оружаних снага БиХ треба у Новој години да развијају своје способности посвећене миру, како би се могли интегрисати у шире облике и војне асоцијације, те изграђивати сарадњу на регионалном и глобалном нивоу са војним савезима какав је НАТО”, навео је Додик.

Он је поновио да је РС опредијељена за мир и стабилност, те очување Дејтонског мировног споразума.

“БиХ покушава да изгради друштво мира и толеранције уз уважавање чињенице да на овим просторима постоје различити народи и религије”, истакао је Додик.

Он је рекао да опредјељење свих у БиХ треба да буде мир и изградња друштва на бази тога.

“Да ли ће БиХ успјети да се изгради као држава остаје временом да се види, али оно што сада треба да чинимо јесте да ојачамо наше повјерење у мир и стабилност, те да никакво насиље не може бити разлог за било какве политичке, емотивне или историјске захвате”, истакао је Додик.

Додик је подсјетио да је путем Дејтонске структуре БиХ дошло до транзиције надлежности у области одбране, истичући да је то легитиман посао. “Многи политички процеси у БиХ нису легитимни , већ су урађени на силу високих представника или неким другим начином што је било директно усмјерено на штету РС”, нагласио је Додик.

Додик је рекао да РС не жели да живи на штети, већ да те ствари редефинише и да их постави на позицију како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом.

“Увјерени смо да БиХ може једино да живи на Дејтонском принципу, односно са два ентитета и три равноправна конститутивна народа, без мајоризације и прегласавања, те политичког насиља међународног фактора”, истакао је предсједник РС.

Додик је рекао да БиХ у будућности може имати шансу уколико нађе свој базични политички консензус, додајући да остаје да се види да ли ће се он наћи у максималистичким захтјевима.

Поводом православног Божића у Касарни “Козара” у Бањалуци данас је уприличен свечани пријем, којем су присуствовали замјеник министра одбране БиХ Живко Марјанац, новоизабрани министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић, начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-пуковник Миладин Милојчић, командант Трећег пјешадијског /РС/ пука Оружаних снага БиХ бригадир Рајко Кнежевић, командант 6. Пјешадијске бригаде бригадни генерал Стаменко Новаковић, представници Српске православне цркве /СПЦ/, те многобројни и припадници Оружаних снага БиХ.

SHARE

Оставите одговор