SHARE

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић сматра да није изненађење што Руска Федерација има издвојено мишљење у Управном одбору Савјета за провођење мира /ПИК/ када је ријеч о налогу високог представника о обустави примјене Закона Републике Српске /РС/ о статусу државне имовине док Уставни суд БиХ не донесе коначну одлуку о овом питању.“Већ смо у претходне три сједнице Савјета за провођење мира примјетили да представници Руске Федерације издвајају мишљење. Русија сматра да треба престати са употребом нелегалних бонских овлаштења и да ОХР треба да иде у одумирање”, рекао је Радмановић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ сматра да је исправан став амбасадора Руске Федерације Александра Боцана Харченка о издвајању мишљења у ПИК-у, напомињући да и лично заступа исти став већ пет година.

“Интересантно је да сада слично мишљење има и Међународна кризна група. Амбасадор Руске Федерације је током нашег састанка рекао да је то генерални став званичне Москве када је ријеч о ОХР-у, а не само тренутно реаговање на ово питање”, додао је Радмановић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ напоменуо је да је током сусрета са амбасадором Харченком размотрио и питање клириншког дуга.

“БиХ је једина земља са простора бивше Југославије која то питање није ни покренула а камоли довела до краја. У протеклом сазиву Предсједништва смо покушали да покренемо то питање али није било сагласности”, подсјетио је Рамановић.

Он је изразио наду да ће у актуелном сазиву Предсједништва БиХ бити сагласности да се покрене питање клириншког дуга са Руском Федерацијом.

Амбасадори земаља чланица Управног одбора Савјета за провођење мира, изузев Русије, су 5. јануара дали пуну подршку налогу високог представника Валенина Инцка, којим суспендује примјену Закона РС о статусу државне имовине која се налази на територији РС и под забраном располагања, све до коначне одлуке Уставног суда БиХ по питању уставности тог закона.

Амбасадори Канаде, Француске, Њемачке, Италије, Јапана, Велике Британије, САД, Делегација Европске уније, Турске који представља Организацију Исламске Конференције, Шпаније и Холандије су осудили чињеницу да је, активностима које стављају на снагу Закон РС о статусу државне имовине која се налази на територији РС и под забраном располагања, РС предузела једнострану мјеру која може отежати или онемогућити договор о рјешавању питања државне имовине.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко обуставио је 5. јануара примјену Закона РС о статусу државне имовине која се налази на територији РС и под забраном је располагања, док Уставни суд БиХ не донесе коначну одлуку о овом питању.

“Узимајући у обзир да ће унутар БиХ доћи до бар једног оспоравања уставности Закона о државној имовини РС пред Уставним судом БиХ, налог високог представника обезбиједиће да не дође до компликовања ситуације на терену провођењем овог закона прије него што Уставни суд БиХ испита овај случај и донесе своју одлуку”, саопштено је из ОХР-а.

Народна скупштина РС усвојила је 14. септембра прошле године Закон о статусу државне имовине која се налази на територији РС и под забраном је располагања, којим је дефинисано да та имовина буде укњижена на Српску.

Предсједник СДА Сулејман Тихић је 4. јануара најавио да ће тражити од Уставног суда БиХ поништавање Закона о статусу државне имовине која се налази на територији РС, јер сматра да је овим актом прекршен Устав и закони БиХ. Тихић сматра да је БиХ “једини власник цјелокупне државне имовине”.

SHARE

Оставите одговор