Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović smatra da nije iznenađenje što Ruska Federacija ima izdvojeno mišljenje u Upravnom odboru Savjeta za provođenje mira /PIK/ kada je riječ o nalogu visokog predstavnika o obustavi primjene Zakona Republike Srpske /RS/ o statusu državne imovine dok Ustavni sud BiH ne donese konačnu odluku o ovom pitanju.„Već smo u prethodne tri sjednice Savjeta za provođenje mira primjetili da predstavnici Ruske Federacije izdvajaju mišljenje. Rusija smatra da treba prestati sa upotrebom nelegalnih bonskih ovlaštenja i da OHR treba da ide u odumiranje“, rekao je Radmanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da je ispravan stav ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocana Harčenka o izdvajanju mišljenja u PIK-u, napominjući da i lično zastupa isti stav već pet godina.

„Interesantno je da sada slično mišljenje ima i Međunarodna krizna grupa. Ambasador Ruske Federacije je tokom našeg sastanka rekao da je to generalni stav zvanične Moskve kada je riječ o OHR-u, a ne samo trenutno reagovanje na ovo pitanje“, dodao je Radmanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH napomenuo je da je tokom susreta sa ambasadorom Harčenkom razmotrio i pitanje klirinškog duga.

„BiH je jedina zemlja sa prostora bivše Jugoslavije koja to pitanje nije ni pokrenula a kamoli dovela do kraja. U proteklom sazivu Predsjedništva smo pokušali da pokrenemo to pitanje ali nije bilo saglasnosti“, podsjetio je Ramanović.

On je izrazio nadu da će u aktuelnom sazivu Predsjedništva BiH biti saglasnosti da se pokrene pitanje klirinškog duga sa Ruskom Federacijom.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira, izuzev Rusije, su 5. januara dali punu podršku nalogu visokog predstavnika Valenina Incka, kojim suspenduje primjenu Zakona RS o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom raspolaganja, sve do konačne odluke Ustavnog suda BiH po pitanju ustavnosti tog zakona.

Ambasadori Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, SAD, Delegacija Evropske unije, Turske koji predstavlja Organizaciju Islamske Konferencije, Španije i Holandije su osudili činjenicu da je, aktivnostima koje stavljaju na snagu Zakon RS o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom raspolaganja, RS preduzela jednostranu mjeru koja može otežati ili onemogućiti dogovor o rješavanju pitanja državne imovine.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko obustavio je 5. januara primjenu Zakona RS o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, dok Ustavni sud BiH ne donese konačnu odluku o ovom pitanju.

„Uzimajući u obzir da će unutar BiH doći do bar jednog osporavanja ustavnosti Zakona o državnoj imovini RS pred Ustavnim sudom BiH, nalog visokog predstavnika obezbijediće da ne dođe do komplikovanja situacije na terenu provođenjem ovog zakona prije nego što Ustavni sud BiH ispita ovaj slučaj i donese svoju odluku“, saopšteno je iz OHR-a.

Narodna skupština RS usvojila je 14. septembra prošle godine Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, kojim je definisano da ta imovina bude uknjižena na Srpsku.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je 4. januara najavio da će tražiti od Ustavnog suda BiH poništavanje Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS, jer smatra da je ovim aktom prekršen Ustav i zakoni BiH. Tihić smatra da je BiH „jedini vlasnik cjelokupne državne imovine“.

Ostavi poruku