Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Niko Lozančić tvrdi da neće proći pokušaji lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije i SDA Sulejmana Tihića da mimo Ustava „proguraju koncept jedan čovjek-jedan glas“.Lozančić je za „Pres“ rekao da je težnja lidera najvećih bošnjačkih partija dovela do homogenizacije predstavnika srpskog i hrvatskog naroda u BiH, o čemu svjedoči stav političara iz Republike Srpske da neće prihvatiti poništavanje izborne volje Hrvata.

On je podsjetio da je i ranih devedesetih godina postojao plan da se koncept „jedan čovjek-jedan glas“ nametne u višenacionalnoj zajednici, što je prouzrokovalo homogenizaciju naroda kao otpor takvom nastojanju.

Odgovarajući na pitanje da li ovo što rade Lagumdžija i Tihić može dovesti do formiranja trećeg entiteta, Lozančić je rekao da u ovom trenutku nije pametno prognozirati do čega će to dovesti.

„Sigurno je, međutim, da nećemo trpjeti dalje gaženje ponosa jednog konstitutivnog naroda. Riječ je o interesima naroda i niko od nas nema pravo da iznevjeri povjerenje koje je dobio“, poručio je Lozančić.

Ostavi poruku