SHARE

Високи представник у БиХ Валентин Инцко најавио је да ће у наредним мјесецима заједно са релевантним партнерима из међународне заједнице радити са домаћим званичницима да би се политички лидери вратили за сто и нашли рјешење о питању државне имовине, које може бити од користи свима.Инцко је оцијенио да рјешавање питања државне имовине – а тиме и стварање услова за значајно повећање инвестиција у БиХ – значи постизање споразума између свих страна.

Наводећи да су домаће власти то могле урадити саме, али нису, он је оцијенио да је сада вријеме да се сва питања погледају из нове перспективе, да се изгради повјерење међу политичким актерима у БиХ и да се ради у правом интересу свих грађана.

“Након скоро двије године на позицији високог представника и специјалног представника ЕУ и даље сам увјерен да је могућ стварни и брзи напредак у овој земљи. Уколико постоји политичка воља, политичари још могу наћи рјешење, иако је закон РС пред Уставним судом”, навео је Инцко у својој колумни у “Независним новинама”.

Према његовим ријечима, када су почетком прошле деценије изабрани званичници у БиХ изградили консензус ствари су за грађане БиХ кренуле набоље, а када су званичници напустили консензус грађани су сносили посљедице.

“То су чињенице и оне се односе на сваки дио земље и на сваки ниво власти. У посљедње три године животни стандард је пао, а сиромаштво се повећало”, оцијенио је Инцко.

Према његовом мишљењу, једини начин да се оствари корист за грађане јесте да се брзо изгради консензус, што значи вођење дијалога и усредсређивање на политику која је прагматична, разумна и која има шансу за успјех.

Инцко је истакао да расправљање о математичким већинама и етничком саставу не иде у корист грађана БиХ.

Високи представник обуставио је 5. јануара примјену Закона Републике Српске о статусу државне имовине која се налази на територији РС и под забраном је располагања, док Уставни суд БиХ не донесе коначну одлуку о овом питању. Предсједник Српске Милорад Додик изјавио је да налог којим је обустављена примјена Закона Републике Српске о статусу државне имовине до одлуке Уставног суда БиХ, није у складу са Инцковим овлаштењима и да неће бити објављен у “Службеном гласнику”.

SHARE

Оставите одговор