SHARE

Предсједник Хрватске демократске заједнице /ХДЗ/ БиХ Драган Човић изјавио је да партнерски однос који има са лидером Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ Милорадом Додиком никад није био уперен против неког другог и поручио да исте такве односе жели и са изборним побједницима код Бошњака.“Ми ако и имамо неке партнерске односе са СНСД-ом и господином Додиком, исте такве односе желимо и са изборним побједницима код Бошњака. Ево и овај пут упућујем позив њима зашто не бисмо направили партнерски однос? Па то јача БиХ. А, они који овај партнерски однос српских и хрватских странака називају фашизмом, то више говори о њима”, рекао је Човић за “Независне новине”.

Коментаришући недавна дешавања у вези с емисијом “60 минута” на ФТВ и да ли би то све могло бити могуће без политичке позадине и подршке, он је оцијенио да је ријеч о смишљеној платформи, која ће врло брзо бити разграђена и препозната као рушилачка за БиХ .

“Срамотно је да се кроз јавни РТВ сервис могу извлачити такве премисе да неко неког до јуче назива криминалцем, а кад је потрошио тај инструментаријум, онда идемо у фашизам, и неке друге форме политичког дискредитовања…Они се не би могли тако понашати да немају политичку подршку, јер свака реченица која се изговори у таквим медијима налаже темељну обраду правосудних институција БиХ, јер је то грубо вријеђење појединаца који су у јавном животу. То је језик мржње и наравно да ће се тиме бавити институције као што је РАК, али и правосудне институције”, навео је Човић.

Према његовим ријечима, ако СДП покуша да успостави власт без ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990, неће бити никакве власти, не само на државном нивоу, него ни на нивоу ФБиХ. Човић каже да блок хрватских странака има подршку близу 90 одсто хрватског гласачког тијела и да је немогућа мисија оних који су покушали елиминисати вољу хрватског народа и гласача.

Он је рекао да не може спекулисати када се може очекивати формирање власти на нивоу БиХ.        “Морамо сада врло јасно исказати спремност да изађемо из ове институционалне кризе, јер смо блокирали и институције и извршење буџета, а немамо чак ни одлуке о привременом финансирању. Зато врло јасно желимо ставити до знања овима који су кренули у ову авантуру да су они ти који блокирају све те процесе. На њима је свакако највећа одговорност”, закључио је Човић.

Коментаришући то што је хрватском предсједнику Иви Јосиповићу његов претходник Стјепан Месић поручио да не вјерује Милораду Додику и Драгану Човићу, он је рекао да му је жао да бивши предсједник Хрватске има такав наступ.

“Чак и ако Месић то мисли персонално и ако има неке добре односе са неким политичарима у Сарајеву, морао је водити рачуна да је он ипак бивши предсједник Хрватске и да не би смио излазити са сличним размишљањима. Сврставати мене или Додика или неког другог у радикале и оне који се боре искључиво за фотеље и оне који дијеле БиХ поразна је и погубна политика”, рекао је Човић.

SHARE

Оставите одговор