SHARE

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић поручио је у интервјуу СРНИ да је Србија спремна за дијалог са свим легитимним представницима косметских Албанца, сем уколико је ријеч о доказаним криминалцима и злочинцима.Истовремено, Београд жели да се што прије истраже сви наводи из извјештаја Дика Мартија, јер је то неопходно, не само због предстојећих преговора, већ, прије свега, због правде, истине и дуга према жртвама, али и због будућих односа Срба и Албанаца.

Богдановић сматра да Приштини не одговара да непосредно послије објављивања извјештаја Дика Мартија сједне за преговарчки сто.

“Што се тиче Београда, ми смо истакли политичку вољу и спремност да до дијалога што пре дође. Наше инсистирање засновано је на реалном ставу да садашње стање не одговара ни једној ни другој страни и да је на дужи рок неодрживо” – објашњава Богдановић.

Према његовим ријечима, Београд је спреман, из Европске уније поручују да су спремни, што значи да је Приштина та која избјегава да уђе у дијалог. Почетак преговора зависи од Приштине – констатује Богдановић и додаје да се ту ради и о вољи и стрпљењу међународне заједнице да толерише ову тактику одуговлачења.

Богдановић тврди да је његово министарство спремно да се потпуно отворено суочи са свим проблемима на терену, као и да због тога он сам плаћа одређену политичку цијену.

“Празних прича, гуслања, реторичког патриотизма, када је реч о Косову и Метохији, наслушали смо се последњих деценија и, што је најгоре, још увек слушамо. Са своје стране Влада Србије је у многим аспектима успела да створи претпоставке за решавање многобројних проблема српске заједнице” – тврди министар Богдановић и додаје да не зависи све само од Београда.

“Основни циљ је очување српског живља на Косову и Метохији, без обзира на наше унутрашње проблеме и разлике” – поручио је Богдановић и указао да је од исте важности и јачање или бар очување на садашњем нивоу српских институција у покрајини, те да та два процеса морају због узрочно-посљедичне везе да се одвијају паралелно.

Према његовим ријечима, када се погледа и анализира стање на терену, потпуно је јасно да је српски народ успео да се озбиљније очува само тамо где има српских институција. Не треба да се заваравамо – да у покрајини нема нашег народа и културно-исоријског блага нико нас ништа у вези са Косовом и Метохијом не би питао – истакао је Богдановић.

Говорећи о могућем почетку преговора, Богдановић је навео да на то утиче процес формирања власти у Приштини те да је примјетно да представници међународне заједнице појачавају притисак да се формира власт у Приштини, стабилизује политичка сцена косовских Албанаца и тако почне дијалог.

Министар Богдановић је “у неку руку” задовољан радом свога министарства, јер су “са значајно скромнијим средствима у односу на неке раније Владе успевали да граде нове капацитете и да, колико је могуће, очувају постојеће”. Са друге стране – није задовољан, јер види да се средства, па и сам фокус на Косово и Метохију упосљедњинеколико година смањују.

SHARE

Оставите одговор