Ustavni sud Bosne i Hercegovine primio je zahtev zamenika predsedavajućeg Doma naroda Skupštine BiH Sulejmana Tihića za ocenu ustavnosti Zakona o statusu državne imovine Republike Srpske, saopšteno je iz tog suda.U Ustavnom sudu BiH, kako javljaju sarajevski mediji, nisu mogli precizirati kada bi se moglo pristupiti rešavanju ovog predmeta.

Tihić je ovaj zahtev uputio Ustavnom sudu BiH nakon što je Zakon o statusu državne imovine u RS objavljen krajem prošle godine u Službenom glasniku RS.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, nakon Tihićeve incijative, pokrenute početkom ove godine, doneo je odluku o obustavljanju primene ovog zakona u RS do konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Pre objavljivanja ovog zakona u „Službenom glasniku“ RS ocenu ustavnosti je dao Ustavni sud RS, koji je konstatovao da je zakon u skladu sa Ustavom RS i da njime nisu povređeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog naroda u RS.

Predsednik RS Milorad Dodik je rekao da Inckov nalog neće biti objavljen u „Službenom glasniku“ RS i da neće biti obustavljena primena ovog zakona.

Dodik je kazao da Ustavni sud BiH nije nadležan da odlučuje o zakonu donetom u RS.

Ostavi poruku