Poplava, koja je već uništila severoistok Australije, stigla je danas na ulice trećeg po veličini australijskog grada, Brizbejna, prisiljavajući ljude da beže u pregrađa i u zgrade sa više spratova.U najvećim poplava u poslednjih 100 godina, koje od prošlog meseca haraju australijskom državom Kvinslend, život je izgubilo najmanje 22 ljudi, dok se oko 70 vodi kao nestalo.

Očekuje se da će skoro 20.000 kuća u Brizbejnu biti poplavljeno, a, prema prognozama, vodostaj reke Brizbejn dostići će maksimum u četvrtak i trajaće najmanje do subote, rekao je gradonacelnik tog dvomilionskog australijskog grada Kembel Njuman.

Sirene hitnih službi zavijaju Brizbejnom, dok brodovi izlaze iz sidrišta i kreću se nadošlom rekom pored ogromnih količina otpadaka, izvestila je agencija AP.

Neke ulice i parkovi pored reke su prekriveni vodom, mada se veće poplave tek očekuju.

U gradu su formirana dva centra za evakuaciju sa oko 6.500 mesta i očekuje se da će biti puni narednih dana.

Gradski zvaničnici su pozvali stanovnike sve veće liste brizbejnskih predgrađa na nižoj nadmorskoj visini da se pripreme da ostanu u domovima, sklone se sa ulica ili odu kod prijatelja ili rodbine.

„Ovaj incident nije turistička atrakcija, već veoma teška prirodna katastrofa“, rekla je premijerka australijske države Kvinslend Ana Blig.

Ona je pozvala Australijance da ostanu u domovima, da ne putuju, izuzev ako to nije krajnja nužda.

Ostavi poruku