SHARE

Поплава, која је већ уништила североисток Аустралије, стигла је данас на улице трећег по величини аустралијског града, Бризбејна, присиљавајући људе да беже у преграђа и у зграде са више спратова.У највећим поплава у последњих 100 година, које од прошлог месеца харају аустралијском државом Квинсленд, живот је изгубило најмање 22 људи, док се око 70 води као нестало.

Очекује се да ће скоро 20.000 кућа у Бризбејну бити поплављено, а, према прогнозама, водостај реке Бризбејн достићи ће максимум у четвртак и трајаће најмање до суботе, рекао је градонацелник тог двомилионског аустралијског града Кембел Њуман.

Сирене хитних служби завијају Бризбејном, док бродови излазе из сидришта и крећу се надошлом реком поред огромних количина отпадака, известила је агенција АП.

Неке улице и паркови поред реке су прекривени водом, мада се веће поплаве тек очекују.

У граду су формирана два центра за евакуацију са око 6.500 места и очекује се да ће бити пуни наредних дана.

Градски званичници су позвали становнике све веће листе бризбејнских предграђа на нижој надморској висини да се припреме да остану у домовима, склоне се са улица или оду код пријатеља или родбине.

“Овај инцидент није туристичка атракција, већ веома тешка природна катастрофа”, рекла је премијерка аустралијске државе Квинсленд Ана Блиг.

Она је позвала Аустралијанце да остану у домовима, да не путују, изузев ако то није крајња нужда.

SHARE

Оставите одговор