Direktor za zapadni Balkan, istočno susjedstvo i Rusiju u Evropskoj službi za spoljne poslove Miroslav Lajčak trebalo bi u narednih nekoliko sedmica da vodi intenzivne konsultacije o usvajanju novog, ojačanog pristupa EU u BiH, o kome bi odluka mogla da bude donesena već krajem mjeseca.Mađarska, kao predsjedavajuća EU u prvih šest mjeseci 2011. godine, zakazala je sjednicu Savjeta za spoljne poslove za 31. januar, najavljujući da će BiH biti jedna od glavnih tačaka dnevnog reda.

„Dnevni avaz“ piše da se očekuje da do tada bude postignuta saglasnost o novom setu mjera za ojačano prisustvo i ulogu EU, sa čime bi onda visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton upoznala javnost i lidere u BiH.

Pisani prijedlog novog plana za BiH već su dobile neke države članice, ali će Lajčakov posao biti da plan do kraja bude precizan i da dobije provodive konture.

Njime će biti precizirano koordinisanje rada svih evropskih institucija u BiH, uključujući Delegaciju EU, evropsku policiju, Kancelariju specijalnog predstavnika EU i EUFOR.

Imenovanje novog šefa Delegacije EU u Sarajevu ponovo je odgođeno, navodi „Avaz“ i dodaje da interne konsultacije u vezi sa raspodjelom pozicija u novoj diplomatskoj službi idu teže nego što se očekivalo, a da Ešton još nema odgovarajućeg kandidata za poziciju u BiH.

Očekuje se da usvajanje novog plana prati i oštro upozorenje da je formiranje vlasti na nivou BiH prioritet, piše sarajevski dnevnik.

Ostavi poruku