SHARE

Директор за западни Балкан, источно сусједство и Русију у Европској служби за спољне послове Мирослав Лајчак требало би у наредних неколико седмица да води интензивне консултације о усвајању новог, ојачаног приступа ЕУ у БиХ, о коме би одлука могла да буде донесена већ крајем мјесеца.Мађарска, као предсједавајућа ЕУ у првих шест мјесеци 2011. године, заказала је сједницу Савјета за спољне послове за 31. јануар, најављујући да ће БиХ бити једна од главних тачака дневног реда.

“Дневни аваз” пише да се очекује да до тада буде постигнута сагласност о новом сету мјера за ојачано присуство и улогу ЕУ, са чиме би онда високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон упознала јавност и лидере у БиХ.

Писани приједлог новог плана за БиХ већ су добиле неке државе чланице, али ће Лајчаков посао бити да план до краја буде прецизан и да добије проводиве контуре.

Њиме ће бити прецизирано координисање рада свих европских институција у БиХ, укључујући Делегацију ЕУ, европску полицију, Канцеларију специјалног представника ЕУ и ЕУФОР.

Именовање новог шефа Делегације ЕУ у Сарајеву поново је одгођено, наводи “Аваз” и додаје да интерне консултације у вези са расподјелом позиција у новој дипломатској служби иду теже него што се очекивало, а да Ештон још нема одговарајућег кандидата за позицију у БиХ.

Очекује се да усвајање новог плана прати и оштро упозорење да је формирање власти на нивоу БиХ приоритет, пише сарајевски дневник.

SHARE

Оставите одговор