SHARE

Предсједништво Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Пепублике Српске /РС/ потврдило је на данашњој сједници у Модричи раније заузет став да ова организација не може прихватити начин усвајања Уредбе о имовинско-приходовном цензусу корисника права из области борачко-инвалидске заштите и заштите цивилних жртава рата.Предсједништво ове организације предложило је да се амандманима измијени и допуни Закон о правима бораца како би се донијело прихватљиво рјешење за све категорије борачке популације, кориснике буџетских средстава.

“Ако се мора увести имовински цензус због захтјева Међународног монетарног фонда /ММФ/ или због других разлога, за ову организацију је прихватљиво да се Уредбом обухвати што већи број буџетских корисника из ових категорија са обавезним изузимањем инвалида прве категорије и породица са три и више погинулих и дјеце погинулих бораца”, изјавио је новинарима Славко Митровић, предсједник Републичке организацие породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Митровић је нагласио да је овакав приједлог максимум жртвовања које, иако компромисно, доноси понижење лицима која су поднијела највећу жртву у стварању Републике Српске.

Према Митровићевим ријечима, ако би се прихватио приједлог организације, имовинским цензусом било би обухваћено близу 70 000 лица из борачких и других категорија која су корисници буџета РС.

“Доношење Уредбе о имовинском цензусу законска је обавеза”, рекао је помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић, учествујући у раду Предсједништва.

Он је напоменуо да је Законом предвиђено да ће висину имовинског цензуса утврдити ресорно министарство у сарадњи са Борачком организацијом и Организацијом породица заробљених, несталих и погинулих бораца РС.

Милуновић је нагласио да ће се приликом усвајања имовинског цензуса водити рачуна да се не повриједе оне категорије које су најугроженије, а да ће средства, ослобођена примјеном цензуса, бити дата незапосленим демобилисаним борцима.

О висини цензуса и могућим уштедама у његовој примјени знаће се наредне седмице када се очекује усаглашавање ставова Радне групе задужене за израду приједлога Уредбе.

Милуновић је потврдио да је у досадашњем поступку ревизије статуса инвалида 1 050 ратних војних инвалида преведено         из више у нижу категорију инвалидности, 135 инвалида и 92 корисника породичне инвалиднине је изгубило статус инвалида, док је 90 инвалида преведено из ниже у вишу категорију.

“Процес није окончан за још око 5 000 лица”, додао је он.                        

SHARE

Оставите одговор