Predsjedništvo Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Pepublike Srpske /RS/ potvrdilo je na današnjoj sjednici u Modriči ranije zauzet stav da ova organizacija ne može prihvatiti način usvajanja Uredbe o imovinsko-prihodovnom cenzusu korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata.Predsjedništvo ove organizacije predložilo je da se amandmanima izmijeni i dopuni Zakon o pravima boraca kako bi se donijelo prihvatljivo rješenje za sve kategorije boračke populacije, korisnike budžetskih sredstava.

„Ako se mora uvesti imovinski cenzus zbog zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ ili zbog drugih razloga, za ovu organizaciju je prihvatljivo da se Uredbom obuhvati što veći broj budžetskih korisnika iz ovih kategorija sa obaveznim izuzimanjem invalida prve kategorije i porodica sa tri i više poginulih i djece poginulih boraca“, izjavio je novinarima Slavko Mitrović, predsjednik Republičke organizacie porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Mitrović je naglasio da je ovakav prijedlog maksimum žrtvovanja koje, iako kompromisno, donosi poniženje licima koja su podnijela najveću žrtvu u stvaranju Republike Srpske.

Prema Mitrovićevim riječima, ako bi se prihvatio prijedlog organizacije, imovinskim cenzusom bilo bi obuhvaćeno blizu 70 000 lica iz boračkih i drugih kategorija koja su korisnici budžeta RS.

„Donošenje Uredbe o imovinskom cenzusu zakonska je obaveza“, rekao je pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović, učestvujući u radu Predsjedništva.

On je napomenuo da je Zakonom predviđeno da će visinu imovinskog cenzusa utvrditi resorno ministarstvo u saradnji sa Boračkom organizacijom i Organizacijom porodica zarobljenih, nestalih i poginulih boraca RS.

Milunović je naglasio da će se prilikom usvajanja imovinskog cenzusa voditi računa da se ne povrijede one kategorije koje su najugroženije, a da će sredstva, oslobođena primjenom cenzusa, biti data nezaposlenim demobilisanim borcima.

O visini cenzusa i mogućim uštedama u njegovoj primjeni znaće se naredne sedmice kada se očekuje usaglašavanje stavova Radne grupe zadužene za izradu prijedloga Uredbe.

Milunović je potvrdio da je u dosadašnjem postupku revizije statusa invalida 1 050 ratnih vojnih invalida prevedeno         iz više u nižu kategoriju invalidnosti, 135 invalida i 92 korisnika porodične invalidnine je izgubilo status invalida, dok je 90 invalida prevedeno iz niže u višu kategoriju.

„Proces nije okončan za još oko 5 000 lica“, dodao je on.                        

Ostavi poruku