Sukobi u Tunisu, gde nasilni protesti traju već nekoliko nedelja, prvi put su došli do same prestonice – grada Tunisa, a broj žrtava je, prema zvaničnim podacima, porastao na 21.Nekoliko očevidaca je, u telefonskoj izjavi za Rojters, reklo da su sukobi demonstranata s policijom izbili u predgradju Etadamen, gde je više stotina mladih ljudi pljačkalo radnje i zapalilo jednu banku, a da su pripadnici organa reda pucali u vazduh kako bi sprečili napade na javne zgrade.

U medjuvremenu, ministar za komunikacije u vladi Tunisa Samil Labidi izjavio je da je zvaničan broj nastradalih povećan za tri u odnosu na prethodnih 18 i odbacio je pojedine izveštaje u kojima se navodi znato veći broj žrtava.

„Potvrdjujem da je broj poginulih tokom vikenda 21. Svi drugi navodi koje daju televizija i agencije, a u kojima se spominje 40 ili 50 poginulih, potpuno su netačni“, rekao je Labidi.

Demonstranti traže da im se omoguće zaposlenje i bolji životni uslovi, dok vlasti tvrde da proteste organizuje mala grupa nasilnih ekstremista.

Do večeras nije bilo izveštaja o novim većim sukobima pošto su pripadnici vojske rasporedjeni u gradovima u kojima su izbili najveći nemiri, a škole i univerziteti zatvoreni su do daljnjeg.

Ostavi poruku