Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović smatra da bi u narednih 15 dana moglo doći do dogovora o formiranju vlasti, što bi omogućilo da BiH do sredine marta ove godine dobije Savjet ministara i parlament koji mogu raditi punom parom.„Sa formiranjem vlasti kasnimo već danas i to je jasno. Kada kažem da kasnimo, to poredim sa periodom od prije četiri godine“, rekao je Radmanović u izjavi Srni.

On je podsjetio da su se političke partije, koje su dobile izbore prije četiri godine, puno lakše i brže dogovorile nego sadašnji izborni pobjednici.

„Činjenica je da je prošli saziv Predsjedništva BiH prije četiri godine 4. januara završio konsultacije, a da ih sada nismo ni počeli. Dakle, iz tih činjenica može se zaključiti da danas, oni koji su osvojili više glasova, prave problem oko formiranja vlasti, a to je SDP“, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Radmanović je pojasnio da se SDP proglasio izbornim pobjednikom u BiH u kojoj nema jednog pobjednika, jer to nije moguće zbog Ustava BiH.

„Napraviti platformu koja znači radikalne promjene BiH takođe znači kočenje formiranja vlasti iz samo njima znanih razloga. Ukoliko ti samozvani pobjednici i njihov lider ne promisle još dugo nećemo imati konstituisanu vlast u BiH, a nadam se da će razum pobijediti“, dodao je Radmanović.

On je napomenuo da bi u takvom optimističnom razvoju događaja u narednih 15 dana moglo doći do konstitutisanja parlamenta BiH što bi stavilo pred Predsjedništvo BiH obavezu da u roku od 15 dana završi posao konsultacija i izabere predsjedavajućeg Savjeta ministara.

„Ako se to ne dogodi teško je predvidivo šta se može dešavati“, napomenuo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ostavi poruku