Evropa ne smije zataškati zločine koji su počinjeni nad kidnapovanim Srbima sa Kosova i Metohije niti trgovinu ljudskim organima u takozvanoj „žutoj kući“ u Albaniji, poručio je danas u Banjaluci predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović.„Uvjeren sam da će kredibilne institucije, kao što je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, znati da daju odgovore i preporuke koje će imati karakter obaveznosti da se istraže svi navodi i do kraja sprovede nepristrasna istraga koja će utvrditi sve činjenice o događajima, o broju ubijenih, načinu na koji su stradali i gdje su sahranjena tijela kidnapovanih Srba sa Kosova i Metohije“, rekao je Odalović.

Odalović je naglasio da Srbija i Komisija za nestala lica u kontinuitetu godinama pokušavaju da dokažu i potvrde informacije o trgovini ljudskim organima kidnapovanih Srba sa Kosova i Metohije u „žutoj kući“ u Albaniji, koje je objavila bivša glavna haška tužiteljka Karla Del Ponte u svojoj knjizi.

„To potvrđuje da su u Albaniji bili logori i da je jedan broj kidnapovanih Srba sa prostora Kosova i Metohije prebacivan u te logore i da su tamo, nažalost, i završili“, rekao je Odalović danas novinarima, nakon što je položio vijenac na Spomen-kosturnici na banjalučkom Novom groblju.

Odalović je naveo da je od velike važnosti da se utvrdi ko je te zločine počinio i da se počionici monstruoznih zločina izvedu pred lice pravde.

„Važno je da se demaskira ambijent u periodu 1999. i 2000. godine u kojima su se ovi zločini dešavali i da se međunarodnoj i svjetskoj javnosti prikaže puna istina o tome šta se to od dolaska međunarodne mirovne misije na prostoru Kosova i Metohije desilo, i kako je međunarodna misija, koja je preuzela mandat da obezbijedi mir i stabilnost, dozvolila da se najveći pogrom srpskog naroda desi pod njenim mandatom“, istakao je Odalović.

On je rekao da se u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope mora objelodaniti ćutanje međunarodne zajednice, njen odnos prema istragama i sprečavanju ovih zločina, te prava slika o takozvanoj OVK, koja je najodgovornija za ove zločine.

„Nadam se da će kontigenti KFOR-a koji su tada bili prisutni u zonama odgovornosti otvoriti svoje arhive u kojima će se naći dokazi o zločinima koji su vezani za `žutu kuću` i za trgovinu ljudskim organima“, istakao je Odalović.

On je rekao da na prostoru Kosova i Metohije ukupno još ima 1 820 nestalih, među kojima 528 Srba.

Odalović je rekao da Srbija nastavlja traženje svih nestalih na Kosovu i Metohiji, jer do kraja mora biti rasvijetljena sudbina svakog nestalog lica.

„Zato nam treba podrška međunarodnih predstavnika na Kosovu i Metohiji, ali i Haškog tribunala, koji su 1999. i 2000. poslali timove koji su obavljali ekshumacije i identifikacije jer imaju značajne podatke za proces traženja nestalih“, naglasio je Odalović.

Odgovarajući na pitanje koliko bi moglo uticati na dalji kredibilitet samoproglašene nezavisnosti Kosova ukoliko bi istraga potvrdila navode o trgovini organima kidnapovanih Srba, Odalović je rekao da će oni koji razmišljaju o priznanju nezavisnosti Kosova odustati od takve namjere nakon saznanja o ovim zločinima.

„Na ovakvim zločinima praviti nekakvu kvazi državu u 21. vijeku je nedopustivo i suviše opasno za civilizovanu Evropu. Nakon istrage, svi koji su priznali Kosovo treba da stave prst na čelo i pokrenu postupak preispitivanja odgovornosti i, poslije ovih činjenica, još jednom potvrde da je ovakva država na ovakvim zločinima i formirana“, zaključio je Odalović.

U Banjaluci je u toku sastanak predstavnika Operativnog tima Republike Srpske (RS) za traženje nestalih lica i Komisije Vlade Srbije za nestala lica na kojem će biti riječi o procesu traženja nestalih u BiH i regionu, sa posebnim osvrtom na prenesene nadležnosti Srpske na Institut za nestala lica BiH.

Na sastanku će biti definisani zajednički ciljevi u procesu traženja nestalih lica na području bivše Jugoslavije.

Ostavi poruku