SHARE

Европа не смије заташкати злочине који су почињени над киднапованим Србима са Косова и Метохије нити трговину људским органима у такозваној “жутој кући” у Албанији, поручио је данас у Бањалуци предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић.“Увјерен сам да ће кредибилне институције, као што је Парламентарна скупштина Савјета Европе, знати да дају одговоре и препоруке које ће имати карактер обавезности да се истраже сви наводи и до краја спроведе непристрасна истрага која ће утврдити све чињенице о догађајима, о броју убијених, начину на који су страдали и гдје су сахрањена тијела киднапованих Срба са Косова и Метохије”, рекао је Одаловић.

Одаловић је нагласио да Србија и Комисија за нестала лица у континуитету годинама покушавају да докажу и потврде информације о трговини људским органима киднапованих Срба са Косова и Метохије у “жутој кући” у Албанији, које је објавила бивша главна хашка тужитељка Карла Дел Понте у својој књизи.

“То потврђује да су у Албанији били логори и да је један број киднапованих Срба са простора Косова и Метохије пребациван у те логоре и да су тамо, нажалост, и завршили”, рекао је Одаловић данас новинарима, након што је положио вијенац на Спомен-костурници на бањалучком Новом гробљу.

Одаловић је навео да је од велике важности да се утврди ко је те злочине починио и да се почионици монструозних злочина изведу пред лице правде.

“Важно је да се демаскира амбијент у периоду 1999. и 2000. године у којима су се ови злочини дешавали и да се међународној и свјетској јавности прикаже пуна истина о томе шта се то од доласка међународне мировне мисије на простору Косова и Метохије десило, и како је међународна мисија, која је преузела мандат да обезбиједи мир и стабилност, дозволила да се највећи погром српског народа деси под њеним мандатом”, истакао је Одаловић.

Он је рекао да се у Парламентарној скупштини Савјета Европе мора објелоданити ћутање међународне заједнице, њен однос према истрагама и спречавању ових злочина, те права слика о такозваној ОВК, која је најодговорнија за ове злочине.

“Надам се да ће контигенти КФОР-а који су тада били присутни у зонама одговорности отворити своје архиве у којима ће се наћи докази о злочинима који су везани за `жуту кућу` и за трговину људским органима”, истакао је Одаловић.

Он је рекао да на простору Косова и Метохије укупно још има 1 820 несталих, међу којима 528 Срба.

Одаловић је рекао да Србија наставља тражење свих несталих на Косову и Метохији, јер до краја мора бити расвијетљена судбина сваког несталог лица.

“Зато нам треба подршка међународних представника на Косову и Метохији, али и Хашког трибунала, који су 1999. и 2000. послали тимове који су обављали ексхумације и идентификације јер имају значајне податке за процес тражења несталих”, нагласио је Одаловић.

Одговарајући на питање колико би могло утицати на даљи кредибилитет самопроглашене независности Косова уколико би истрага потврдила наводе о трговини органима киднапованих Срба, Одаловић је рекао да ће они који размишљају о признању независности Косова одустати од такве намјере након сазнања о овим злочинима.

“На оваквим злочинима правити некакву квази државу у 21. вијеку је недопустиво и сувише опасно за цивилизовану Европу. Након истраге, сви који су признали Косово треба да ставе прст на чело и покрену поступак преиспитивања одговорности и, послије ових чињеница, још једном потврде да је оваква држава на оваквим злочинима и формирана”, закључио је Одаловић.

У Бањалуци је у току састанак представника Оперативног тима Републике Српске (РС) за тражење несталих лица и Комисије Владе Србије за нестала лица на којем ће бити ријечи о процесу тражења несталих у БиХ и региону, са посебним освртом на пренесене надлежности Српске на Институт за нестала лица БиХ.

На састанку ће бити дефинисани заједнички циљеви у процесу тражења несталих лица на подручју бивше Југославије.

SHARE

Оставите одговор