Cijena brašna u Republici Srpskoj (RS) danas će dostići maksimum i kilogram će koštati više od 0,80 KM bez PDV-a, piše „Glas Srpske“.Zbog poskupljenja ovog proizvoda, prethodnih dana hljeb je negdje već poskupio sa 1,20 na 1,30 maraka, dok će ostali pekari nove cijene hljeba istaći narednih dana.

Predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos rekao je da će cijena brašna danas u Srpskoj biti rekordno visoka i da se ne pamti da je cijena ikada bila viša.

„Pšenica se u Srpsku uvozi uglavnom iz Mađarske, a tamo je njena cijena već dostigla maksimum i iznosi između 265 i 295 evra po toni. Male količine pšenice uvoze se iz Srbije i Hrvatske, a pitanje je dana kada će uvoz pšenice iz ovih zemalja biti stopiran, jer one uskoro neće imati pšenice za izvoz“, rekao je Kos.

Kos je naglasio da će u idućim danima cijena pšenice u Mađarskoj dostići rekordnih 300 evra po toni.

Prema njegovim riječima, uprkos visokim cijenama brašna, vlada velika potražnja za pšenicom iz Mađarske iz svih zemalja.

Predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić rekao je da su pekari nastojali da izbjegnu poskupljenje, ali da je stalni rast cijena brašna doveo i do novog poskupljenja hljeba.

Pomoćnica ministra trgovine i turizma RS Dušanka Tegeltija rekla je da je zakonom o regulisanju cijena dato pravo privrednim subjektima da formiraju cijene proizvoda i usluga slobodno, prema uslovima tržišta.

Ostavi poruku