SHARE

Цијена брашна у Републици Српској (РС) данас ће достићи максимум и килограм ће коштати више од 0,80 КМ без ПДВ-а, пише “Глас Српске”.Због поскупљења овог производа, претходних дана хљеб је негдје већ поскупио са 1,20 на 1,30 марака, док ће остали пекари нове цијене хљеба истаћи наредних дана.

Предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос рекао је да ће цијена брашна данас у Српској бити рекордно висока и да се не памти да је цијена икада била виша.

“Пшеница се у Српску увози углавном из Мађарске, а тамо је њена цијена већ достигла максимум и износи између 265 и 295 евра по тони. Мале количине пшенице увозе се из Србије и Хрватске, а питање је дана када ће увоз пшенице из ових земаља бити стопиран, јер оне ускоро неће имати пшенице за извоз”, рекао је Кос.

Кос је нагласио да ће у идућим данима цијена пшенице у Мађарској достићи рекордних 300 евра по тони.

Према његовим ријечима, упркос високим цијенама брашна, влада велика потражња за пшеницом из Мађарске из свих земаља.

Предсједник Удружења пекара РС Саша Тривић рекао је да су пекари настојали да избјегну поскупљење, али да је стални раст цијена брашна довео и до новог поскупљења хљеба.

Помоћница министра трговине и туризма РС Душанка Тегелтија рекла је да је законом о регулисању цијена дато право привредним субјектима да формирају цијене производа и услуга слободно, према условима тржишта.

SHARE

Оставите одговор