SHARE

Борачка организација Републике Српске (БОРС) позвала је борце којим није исплаћен борачки додатак да се не одазову позиву Министарства рада и борачко-инвалидске заштите и не јављају у одјељења за борачко-инвалидску заштиту својих општина да би добили борачки додатак.Предсједник БОРС-а Пантелија Ћургуз је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је генерални став БОРС-а да борци не иду нигдје од својих кућа и да се ником не јављају.

“Тражимо да се борачки додатак исплати на текуће рачуне бораца или путем поште и одредићемо рок до када то треба да се уради. Питамо Министарство како је прошле године исплаћен борачки додатак готово без проблема? Зато инсистирамо да се додатак исплати као и прошле године, иначе ћемо предузети друге непопуларне мјере”, поручио је Ћургуз.

Ћургуз је рекао да на посљедњој сједници Предсједништва БОРС-а, којој су присуствовали и највиши представници Министарства, није било ријечи о селективној исплати додатка, већ је речено да ће бити исплаћен до Божића.

Ћургуз је позвао Министарство да објасни и израчуна колико то новца треба једном борцу који живи на селу да дође у општинско дјељење, извади све потврде које му требају, да при том чека у реду и да га шаљу из просторије у просторију, оцијенивши да ће за све то потрошити пола борачког додатка.

“Ако Влада РС нема довољно новца да свима исплати борачки додатак, онда је требала да се јавно обрати и то каже, а не да неко селективно прави спискове”, став је Ћургуза.

Он је рекао да се неко са борцима и БОРС-ом неко већ дуго “игра”, јер се праве проблеми и у ревизији пензија, исплати борачког додатка, накнаде за одликоване борце, уврштавању борачких права у буџет, измјенама Закона о ПИО на штету обраца и сличним статусним питањима.

Замјеник предсједника БОРС-а Мико Шкорић оцијенио је да није у реду да се на овакав начин узнемирава борачка популација, запитавши како је правио спискове за исплату и одредио имена.

Он је рекао да би се о борцима морало водити више рачуна, поговото оним који остану без посла, подсјетивши да посланици Народне скупштине РС који поново нису изабрани примају плату шест мјесеци након истека мандата, а нико се не пита шта је са борцем који остане без посла.

SHARE

Оставите одговор