U Tužilaštvu BiH završeno je ispitivanje osoba uhapšenih u policijskoj akciji „Kamen“, usmjerenoj na razbijanje auto-mafije, a tokom dana biće odlučeno kome će biti predložen pritvor.U akciji „Kamen“ pronađeni su alati korišteni za krađu motornih vozila, laptop računari, kao i sofisticirani kompjuterski dekoderi korišteni za krađu skupocjenih vozila novije proizvodnje. Pronađena je i oprema za krivotvorenje i prekucavanje brojeva šasija, te drugi alati i materijali korišteni za krivična djela.

Pronađeni dokazni materijal potvrđuje navode da su osumnjičeni posjedovali alate za krađu vozila koja su imala alarmne sisteme i sisteme zaštite.

U okviru akcije ostvarena je saradnja sa pravosudnim i policijskim organima Srbije, na čijoj teritoriji je do sada pronađeno 21 vozilo za koje postoji sumnja da su ukradena u BiH. U aktivnostima na teritoriji BiH do sada je pronađeno 15 ukradenih vozila, te određen broj vozila za koja se još utvrđuje porijeklo.

Prema do sada realizovanim istražnim aktivnostima, očekuje se da će ovom akcijom biti rasvijetljena krađa najmanje 60 automobila, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Udružena akcija „Kamen“ predstavlja najveću policijsko-tužilačku akciju u BiH u borbi protiv auto-mafije. U akciji su učestvovali MUP Republike Srpske, Federalna uprava policije, MUP Kantona Sarajevo, a podršku u radu na terenu davali su pripadnici kantonalnih MUP-ova u FBiH.

Tokom akcije, koja se odvijala po nalogu Tužilaštva BiH, uhapšeno je više od 30 lica, te pretreseno desetine lokacija u više gradova u BiH, uključujući i Sarajevo, Banjaluku, Istočno Sarajevo, Tuzlu, Mostar, Kiseljak te Grude. Pretreseno je i nekoliko auto-otpada.

Riječ je o najvećoj združenoj policijskoj akciji protiv auto-kriminala u postdejtonskoj BiH.

Tužilaštvo već šest mjeseci vodi istragu o ovom predmetu, jer postoji sumnja da su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa u tom periodu ukrali više stotina, uglavnom skupocjenih motornih vozila.

Ostavi poruku