Predsjednici SDA Sulejman Tihić, SDP-a Zlatko Lagumdžija i HDZ-a BiH Dragan Čović nisu postigli nikakav konkretan dogovor, ali je, prema Tihićevim riječima, zaključeno da razgovore treba uskoro nastaviti i u njih uključiti i lidera SNSD-a Milorada Dodika.Čović je izjavio da je na sinoćnjem sastanku u Sarajevu ponovio poznate stavove da se vlast ne može formirati bez HDZ-a, te da se mora poštovati volja naroda.

Iako nije ništa konkretno dogovoreno, Tihić je rekao da je poslije ovog sastanka optimističniji nego inače.

Lagumdžija je federalnim novinarima izjavio da je, na njegovo insistiranje, tokom razgovora dobio uvjeravanje Tihića i Čovića da Vlada Federaciji BiH u tehničkom mandatu neće vršiti „rasprodaju bh blaga“, kao što je „nagovještavano u nekim medijima“.

Predsjednik SDP-a je dodao da je pozvao Tihića i Čovića da što prije donesu odluku o privremenom finansiranju u Federaciji BiH.

Upitan o funkciji predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Lagumdžija je odgovorio da SDP treba da bude okosnica vlasti na svim nivoima.

Sastanak Tihića, Lagumdžije i Čovića uslijedio je nakon jučerašnjeg sastanka rukovodstava HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SNSD-a, SDS-a i Saveza za bolju budućnost na kojem je razgovarano o uspostavljanju vlasti u BiH.

Ostavi poruku