SHARE

У новим поплавама које су јуче захватила сјевероисток Аустралије погинуло је најмање девет лица док се 66 људи води као нестало, саопштила је премијер аустралијске државе Квинсленд Ана Блиг.“Према досадашњим подацима, девет људи је погинуло али полиција оцијењује да би број поигнулих могао бити и већи”, изјавила је Ана Блиг.

У претходним извјештајима наводи се да је у новом таласу поплава погинуло осам лица а 72 лица се воде као нестала.

Обилне кише су крајем новембра покренуле највећу поплаву која је у посљедњих неколико деценија погодила Аустралију.

У поплавама је до сада погинуло 20 људи, а око 200.000 људи трпи посљедице поплаве која је нанијела огромне штете привреди.

Последње жртве утопиле су се у бујици воде која је јуче и данас захватила градове који се налазе најмање 150 километара западно од Бризбејна.

Бризбјену, граду са два милиона становника приближава се водени талас те је полиција позвала на евакуацију неких дијелова овог града, трећег по величини на континенту.

Водени талас се приближава брже него што се очекивало, а према ријечима једног од аустралијских званичника достигао је висину од 1,5 метара за само један час.

Градоначелник Бизбејна Камбел Њуман рекао је да је вода дошла до врха главне бране, која је до сада штитила град од поплава и да градске власти сада морају да испусте воду, што ће довести до поплава, посебно нижих дијелова града.

Власти страхују да ће поплаве у Бризбејну бити горе од оних разорних 1974. године, када се ријека Бризбејн излила и поплавила на хиљаде домова и усмртила 14 људи, навела је агенција Ројтерс.

У Аустралији је у једном тренутку под водом била територија већа од Француске и Немачке заједно.

SHARE

Оставите одговор