U Sarajevu je počeo radno-konsultativni sastanak stranaka zastupljenih u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na kome bi trebalo da bude riječi o zakazivanju nastavka konstitutivne sjednice ovog doma.SNSD i SDS na sastanku predstavljaju poslanici, a novinari nisu vidjeli predstavnike PDP-a.

Od stranačkih lidera prisutni su predsjednici SDA, SDP-a, HSP-a, Narodne stranke „Radom za boljitak“ i HDZ-a 1990, a na nižem nivou predstavljeni su HDZ BiH, Stranka za BiH i Savez za bolju budućnost.

Sastanak je sazvao privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma Adnan Bašić.

Prethodni radno-konsultativni sastanak 13 parlamentarnih stranaka održan je prije Nove godine kada stranački predstavnici nisu uspjeli da se dogovore o sazivanju nastavka konstitutivne sjednice Predstavničkog doma.

Tom prilikom dogovoreno je da naredni sastanak bude održan 11. januara da bi se strankama omogućilo postizanje dogovora o uspostavljanju parlamentarne većine neophodne za formiranje vlasti na nivou BiH.

Poslanici izabrani na oktobarskim izborima u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH položili su zakletvu na prvom dijelu konstitutivne sjednice 30. novembra.

Da bi konstituisanje Predstavničkog doma bilo završeno potrebno je da se izabere njegovo tročlano rukovodstvo, te komisija koja će učestvovati u pripremi izbora Savjeta ministara.

Ostavi poruku