SHARE

Државно тужулаштво Хрватске није независно, самостално нити непристрасно, јер је челни човјек те институције главни тужилац Младен Бајић и сам умијешан у најмање један случај ратног злочина, али и у друге манипулације у случајевима ратних злочина, наводи се у пријави поднесеној Европском суду за људска права у Стразбуру.Дарко Петричић и Домагој Маргетић, који су поднијели пријаву, доставили су документа за која тврде да доказују умијешаност Бајића у ратне злочине у војном логору Лора у Сплиту.

Европски суд за људска права отворио је дана 15. новембра прошле године судски спис у вези са случајем умијешаности Бајића у ратне злочине у војном логору Лора у Сплиту 1992. године, а јуче је предата и допуњена документација коју је претходно затражио Суд.

Петричић и Маргетић поднијели су документа која би требало да докажу да државни систему Хрватској, прије свега Министарство унутрашњих послова, полиција, правосуђе, обавјештајне службе, Државно тужилаштво, али и Влада Хрватске, те највиши званичници тих институција, организовано прикривају најтеже облике кршења Европске конвенције за заштиту људских права и темељних слобода, јављају хрватски медији.

У вријеме злочина у Лори, Бајић био војни тужилац.

“Државне институције смишљено, организовано, планирано и системски прикривају случајеве ратних злочина и онемогућавају покретање истрага и кривичних судских поступака у појединим случајевима ратних злочина, а посебно онемогућавају истраге и процесуирање оних ратних злочина у чијем су почињењу учествовали и највиши државни званичници, као на примјер тренутни главни државни тужилац Хрватске Младен Бајић”, наводи се у посебном саопштењу поводом отварања списа против Бајића због ратних злочина у Лори пред Европским судом за људска права.

Маргетић и Петричић тврде да је Бајић међу одговорнима за ратне злочине почињене у Лори, јер је у то вријеме био војни тужилац у Сплиту.

Двојица подносила пријаве тврде да су по Бајићевом налогу заробљеници хапшени и саслушавани. Постоје индиције да је Бајић био у Лори када су затвореници мучени, те да су се злочини у овом војном логору догађали неколико стотина метара од Бајићеве канцеларије.

SHARE

Оставите одговор