SHARE

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске покренуће питање заштите виталног националног интереса на одлуку о избору предсједника Владе РС.Предсједник Заједничке комисије Народне скупштине РС и Вијећа народа Игор Радојичић рекао је да на данашњој сједници овог тијела није постигнут компромис и да ће одлука о вету ићи пред Уставни суд РС.

“Клуб Бошњака у Вијећу народа РС остао је при свом ставу, док су други чланови комисије сматрали да покретање виталног националног интереса нема уставну основу”, рекао је новинарима Радојичић након сједнице Заједничке комисије.

Клуб Бошњака у Вијећу народа РС јуче је повукао одлуку о оспоравању избора чланова Владе РС, али је остао при одлуци о оспоравању избора предсједника Владе.

Клуб Бошњака донио је 4. јануара једногласну одлуку о покретању заштите виталног националног интереса на одлуке о избору предсједника и чланова Владе РС због, како су навели, непоштовања права равноправности, заступљености конститутивних народа и Устава РС приликом конституисања Вијећа народа РС.

Радојичић, који је и предсједник Народне скупштине РС, оцијенио је раније да при избору предсједника и чланова Владе РС није прекршен Пословника Вијећа народа нити Устав РС, а није повријеђен ни витални национални интерес Бошњака. Он је оцијенио као бесмислен вето Клуба Бошњака, јер се не може подржати избор чланова Владе, а не подржати избор предсједника, зато што нема Владе без премијера.

SHARE

Оставите одговор