Lideri SNSD-a, SDS-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH danas su u Sarajevu zaključili da ovih pet stranaka nastave zajednička nastojanja za što skorije formiranje parlamentarne većine na nivou BiH i ostalim nivoima na kojima nije formirana.Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić, moderator sastanka, izjavio je da će predstavnici ovih stranaka učestvovati na sutrašnjem sastanku stranaka zastupljenih u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

„Danas smo bili spremni da razgovaramo i o smjernicama za programsku platformu i uspostavljanju parlamentarne većine, ali s obzirom da se nije odazvao jedan broj stranaka, razgovarali smo kako dalje, kako deblokirati ovaj proces, želeći praktikovati odgovornost prema povjerenju koje su nam građani iskazali na oktobarskim izborima“, istakao je Ljubić.

On je najavio da će sljedeći sastanak sazvati predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić.

Prema riječima lidera SNSD-a Milorada Dodika, iako konstituisanje Parlamentarne skupštine BiH nije moguće dok se ne manifestuje jasna većina i za parlament i za Savjet ministara, SNSD će se odazvati sutrašnjem sastanku, kao i sastanku koji zakaže Radončić.

„Htjeli smo u najboljoj namjeri da održimo sastanak kako bismo pripremili sutrašnji sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka, ali oni koji su opstruisali današnji sastanak, neće dogovor ni sutra“, istakao je Dodik, koji smatra da odgovornost za neformiranje vlasti snose stranke koje opstruišu razgovore.

Podsjećajući da SDA i SDP ne mogu da naprave većinu u BiH, Dodik je istakao da bez pet učesnika današnjeg sastanka nije moguće formirati vlast na tom nivou.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić naglasio je da su oni koji nisu došli na današnji sastanak učinili korak ka daljem produbljivanju krize u BiH, te da su svojim nedolaskom osudili na propast sutrašnji sastanak.

„Otvoreni smo za razgovor i kompromis, ali nismo spremni za isključivost“, rekao je Bosić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je da je poziv za razgovore i dalje otvoren za one koji su predstavnici svojih naroda.

„Ljudi koji nisu došli poslali su jasnu poruku kako razmišljaju o BiH“, dodao je Čović.

Ističući da dijalog nema alternativu, predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić rekao je da stranke učesnice današnjeg sastanka žele da naprave platformu koja će predstavljati boljitak za BiH.

Ostavi poruku