SHARE

Лидери СНСД-а, СДС-а, ХДЗ-а БиХ, ХДЗ-а 1990 и Савеза за бољу будућност (СББ) БиХ данас су у Сарајеву закључили да ових пет странака наставе заједничка настојања за што скорије формирање парламентарне већине на нивоу БиХ и осталим нивоима на којима није формирана.Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић, модератор састанка, изјавио је да ће представници ових странака учествовати на сутрашњем састанку странака заступљених у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

“Данас смо били спремни да разговарамо и о смјерницама за програмску платформу и успостављању парламентарне већине, али с обзиром да се није одазвао један број странака, разговарали смо како даље, како деблокирати овај процес, желећи практиковати одговорност према повјерењу које су нам грађани исказали на октобарским изборима”, истакао је Љубић.

Он је најавио да ће сљедећи састанак сазвати предсједник Савеза за бољу будућност БиХ Фахрудин Радончић.

Према ријечима лидера СНСД-а Милорада Додика, иако конституисање Парламентарне скупштине БиХ није могуће док се не манифестује јасна већина и за парламент и за Савјет министара, СНСД ће се одазвати сутрашњем састанку, као и састанку који закаже Радончић.

“Хтјели смо у најбољој намјери да одржимо састанак како бисмо припремили сутрашњи састанак представника парламентарних странака, али они који су опструисали данашњи састанак, неће договор ни сутра”, истакао је Додик, који сматра да одговорност за неформирање власти сносе странке које опструишу разговоре.

Подсјећајући да СДА и СДП не могу да направе већину у БиХ, Додик је истакао да без пет учесника данашњег састанка није могуће формирати власт на том нивоу.

Предсједник СДС-а Младен Босић нагласио је да су они који нису дошли на данашњи састанак учинили корак ка даљем продубљивању кризе у БиХ, те да су својим недоласком осудили на пропаст сутрашњи састанак.

“Отворени смо за разговор и компромис, али нисмо спремни за искључивост”, рекао је Босић.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић поручио је да је позив за разговоре и даље отворен за оне који су представници својих народа.

“Људи који нису дошли послали су јасну поруку како размишљају о БиХ”, додао је Човић.

Истичући да дијалог нема алтернативу, предсједник Савеза за бољу будућност Фахрудин Радончић рекао је да странке учеснице данашњег састанка желе да направе платформу која ће представљати бољитак за БиХ.

SHARE

Оставите одговор