SHARE

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске (РС) повукао је данас одлуку о оспоравању избора чланова Владе РС, али је остао при одлуци о оспоравању избора предсједника Владе.Предсједавајући Вијећа народа Момир Малић рекао је након сједнице Вијећа да ће ова одлука сутра бити упућена на заједничку комисију Народне скупштине и Вијећа народа и да очекује да ће она бити позитивно ријешена.

“На сједници смо имали конструктивну расправу. Делегати из бошњачког клуба показали су спремност да се дође до рјешења евентуално и прије покретања поступка пред Уставним судом. Не желим да спекулишем да ли ће се то и десити”, рекао је Малић.

Он је додао да има простора да се једна од кључних функција РС попуни носиоцем из реда бошњачког народа, јер је остало непопуњено мјесто главног тужиоца РС.

“За сада је само један Србин на једној од тих шест функција, јер предсједник Владе још није изабран”, рекао је Малић.

На питање да ли ће одлука о избору чланова Владе бити објављена у “Службеном гласнику РС”, Малић је одговорио да се то не може догодити док се не ријеши питање избора предсједника Владе, јер Влада без премијера не постоји.

“То су двије одлуке. Спорна је одлука о избору предсједника, а не чланова Владе, али је тиме, практично, спорна и Влада, тако да се једним ветом оспоравају двије одлуке”, појаснио је Малић.

Клуб Бошњака донио је 4. јануара једногласну одлуку о покретању заштите виталног националног интереса на одлуке о избору предсједника и чланова Владе РС због, како су навели, непоштовања права равноправности, заступљености конститутивних народа и Устава РС приликом конституисања Вијећа народа РС.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић оцијенио је данас да при избору предсједника и чланова Владе РС није прекршен Пословника Вијећа народа нити Устав РС, а није повријеђен ни витални национални интерес Бошњака. Он је оцијенио као бесмислен вето Клуба Бошњака, јер се не може подржати избор чланова Владе, а не подржати избор предсједника, зато што нема Владе без премијера.

“Ово су сад неке игре у којима Клуб Бошњака мало покрене вето, а мало не покрене. Цијела ствар само је питање времена. Ако оде на Уставни суд, јасно је да ће бити утврђено да нема никакве повреде виталног националног интереса”, изјавио је Радојичић новинарима.

SHARE

Оставите одговор