Министарка правде Србије Снежана Маловић председаваће у среду 12. јануара са хрватским колегом Драженом Бошњаковићем у Загребу састанком Мешовите комисије за припрему и размену лица оптужених или осуђених за ратне злочине, на ком ће бити размотрен и случај Тихомира Пурде осумњиченог за ратне злочине у Вуковару 1991.„На састанку ће бити размотрена сва отворена питања, а тема ће бити и случај Пурде. Разговараћемо и о даљем интензивирању сарадње између два министартва, између осталог и у погледу утврђивања предмета у којим су расписане потернице“, рекал је Маловић Тањугу.

Она је изразила уверење да постоји спремност обе стране да сви проблеми буду решени у што краћем року и истакла да „није битно где ће се судити и чије ће правосуђе процесуирати окривљене, већ је нужно да нико не прође некажњено за почињени злочин“.

Према њеним речима, сарадња у погледу међународноправне помоћи између Србије и Хрватске је на изузетно високом нивоу и такав тренд ће и убудуће бити настављен.

„Процесуирање ратних злочина је обавеза и дужност и Србије и Хрватске, на путу ка Европској унији, и наше две земље су показале да им није интерес да починиоци ратних злочина прођу некажњено“, поручила је Маловић.

Полиција БиХ ухапсила је Пурду (41) прошле среде приликом преласка државне границе на граничном прелазу Жупања-Орашје на основу Интерполове потернице коју је издао МУП Србије због сумње да је починио ратни злочин над цивилним становништвом. Пурда је пребачен у истражни затвор у Сарајеву где му је одређен притвор.

Пурда се терети да је заједно с две особе учествовао у намерном убијању и нехуманом поступању с рањенима и болесницма 5. новембра 1991. у Вуковару.

Ostavi poruku