Ministarka pravde Srbije Snežana Malović predsedavaće u sredu 12. januara sa hrvatskim kolegom Draženom Bošnjakovićem u Zagrebu sastankom Mešovite komisije za pripremu i razmenu lica optuženih ili osuđenih za ratne zločine, na kom će biti razmotren i slučaj Tihomira Purde osumnjičenog za ratne zločine u Vukovaru 1991.„Na sastanku će biti razmotrena sva otvorena pitanja, a tema će biti i slučaj Purde. Razgovaraćemo i o daljem intenziviranju saradnje između dva ministartva, između ostalog i u pogledu utvrđivanja predmeta u kojim su raspisane poternice“, rekal je Malović Tanjugu.

Ona je izrazila uverenje da postoji spremnost obe strane da svi problemi budu rešeni u što kraćem roku i istakla da „nije bitno gde će se suditi i čije će pravosuđe procesuirati okrivljene, već je nužno da niko ne prođe nekažnjeno za počinjeni zločin“.

Prema njenim rečima, saradnja u pogledu međunarodnopravne pomoći između Srbije i Hrvatske je na izuzetno visokom nivou i takav trend će i ubuduće biti nastavljen.

„Procesuiranje ratnih zločina je obaveza i dužnost i Srbije i Hrvatske, na putu ka Evropskoj uniji, i naše dve zemlje su pokazale da im nije interes da počinioci ratnih zločina prođu nekažnjeno“, poručila je Malović.

Policija BiH uhapsila je Purdu (41) prošle srede prilikom prelaska državne granice na graničnom prelazu Županja-Orašje na osnovu Interpolove poternice koju je izdao MUP Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom. Purda je prebačen u istražni zatvor u Sarajevu gde mu je određen pritvor.

Purda se tereti da je zajedno s dve osobe učestvovao u namernom ubijanju i nehumanom postupanju s ranjenima i bolesnicma 5. novembra 1991. u Vukovaru.

Ostavi poruku