SHARE

Међу ухапшенима у највећој здруженој полицијској акцији у постдејтонској БиХ која је усмјерена против ауто-криминала и ауто-мафије, има и полицији добро познатих лица која се баве овим видом криминала, рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.Грубешић је навео да ће идентитет свих ухапшених и анализа цјелокупне данашње акције бити објављен након сумирања резултата. Ухапшени ће у току 24 часа бити предати тужиоцу који ће након испитивања одлучити да ли ће и за колико особа предложити одређивање притвора.

Он је навео да Тужилаштво већ шест мјесеци води истрагу у овом предмету, јер постоји сумња да су припадници организованих криминалних група у том периоду украли више стотина, углавном скупоцјених моторних возила више класе.

“Тужилаштво БиХ и полицијске агенције покренуле су ову акцију с циљем процесуирања починилаца врло озбиљних кривичних дјела ауто-криминала, као и заштите имовине грађана БиХ. Експанзија аутокриминала мора престати, а Тужилаштво БиХ и полицијске агенције учиниће све да спријече овакав вид криминала и казне починиоце”, истакао је Грубешић.

Он је потврдио да је у више градова у БиХ у току акција здружених полицијских снага под кодним називом “Камен” против лица осумњичених за крађу и даљу продају аутомобила, њихово растављање у дијелове, те кривотворење документације.

“Током акције, која се по налогу Тужилаштва БиХ, проводи од раних јутарњих часова, до сада је ухапшено више од 30 лица, претресено десетине локација у више градова у БиХ, укључујући и Сарајево, Бањалуку, Источно Сарајево, Тузлу, Мостар, Кисељак, те Груде. Међу претресеним локацијама је и неколико ауто-отпада”, рекао је Грубешић новинарима.

Он је објаснио да се претреси врше с циљем проналаска доказног материјала и неких од украдених возила, и додао да акција има и међународни карактер, јер је током истраге утврђено да је одређени број аутомобила, након кривотворења документације, завршио у Србији.

Грубешић је навео да је поражавајућа статистика према којој само у Сарајеву дневно буду украдена два до три аутомобила, те додао да ова акција представља значајан ударац организованим криминалним групама ауто-мафије у цијелој БиХ.

Тужилац Тужилаштва БиХ координише рад више стотина полицијских службеника који се налазе на терену, а у акцији учествују припадници МУП-а Републике Српске, Федералне управе полиције, МУП-а Кантона Сарајево, уз подршку припадника МУП-ова тузланског, средњобосанског, херцеговачко-неретванског и западнохерцеговачког кантона.

SHARE

Оставите одговор