SHARE

Састанак парламентарних странака, који су раније најавили два ХДЗ-а, СНСД и СДС, биће одржан данас у згради институција БиХ, потврдио је Срни Весо Вегар, портпарол ХДЗ-а 1990, странке која координише организацију овог састанка.Он је додао да је на овом састанку и даље неспорно учешће ХДЗ-а БиХ, ХДЗ-а 1990, СНСД-а и СДС-а, док су представници Савеза за бољу будућност БиХ изразили спремност да учествују, а СДП БиХ се није одазвао, као ни Странка за БиХ, која је овај приједлог још раније одбацила.

”Тема састанка биће успостављање власти и формирање владајуће коалиције. Ми очекујемо да ће доћи представници већине странака да видимо да ли је могуће и када постићи договор, јер вријеме тече и треба успоставити власт и рјешавати проблеме”, додао је Вегар.

Савез независних социјалдемократа /СНСД/ присуствоваће данас страначком састанку у Сарајеву који је проистекао из мостарске иницијативе, потврдио је Срни извршни секретар СНСД-а Рајко Васић.

Васић је додао да СНСД, без обзира на све претходне најаве, очекује да ће састанку присуствовати и представници СДП и СДА којима је упућен позив са недавног сарајевског скупа.

“СНСД сматра да је наступио преломни тренутак за БиХ и да се политички фактори са највећом изборном верификацијом морају понашати одговорно, те да никакве летеће консултације и уобичајени парламентарни састанци не могу замијенити договор најлегитимнијих представника три народа у БиХ”, навео је Васић.

Портпарол СДА Салмир Каплан изјавио је раније Срни да ће ова странка, уколико се створе потребни предуслови, у уторак, 11. јануара, на састанку лидера најачих политичких партија у БиХ изаћи са својим приједлогом за формирање власти и да се из тих разлога није одазвала на данашњи састанак у Сарајеву.

Састанак парламентарних странака биће одржан у 11.00 часова у згради институција БиХ.

SHARE

Оставите одговор