U Banjaluci će danas biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ na kojoj će biti izabran dio Zajedničke komisije parlamenta RS i Vijeća naroda RS.Iz kabineta predsjednika Narodne skupštine Srpske saopšteno je da je početak sjednice zakazan za 12.00 časova.

Zajedničku komisiju čine pet poslanika Narodne skupštine i pet delegata iz Vijeća naroda, a njen posao je usaglašavanje onih akata koje je usvojila Narodna skupština, a koji nisu prošli na Vijeću naroda.

Ukoliko ni tada ne budu usaglašeni, onda takvi zakoni, odluke ili drugi akti idu pred Ustavni sud RS na konačno odlučivanje.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS donio je jednoglasnu odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluke o izboru predsjednika i članova Vlade RS zbog kako su naveli nepoštovanja prava ravnopravnosti, zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ustava RS prilikom konstituisanja Vijeća naroda RS.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić i Vijeća naroda RS Momir Malić smatraju da je malo vjerovatno da će o tom pitanju biti postignut dogovor na Zajedničkoj komisiji i da će konačnu riječ o vetu Bošnjaka dati Ustavni sud RS.

Predsjednik Ustavnog suda RS Mirko Zovko izjavio je da nije riječ o povredi Ustava RS, koji propisuje da na šest pozicija ne smije biti više od dva pripadnika jednog naroda, ali ništa ne piše o situaciji ako nije predstavljen nijedan narod. Riječ je o funkcijama predsjednika Narodne skupštine, Vlade RS, predsjedavajućem Vijeća naroda RS, Ustavnog i Vrhovnog suda, te republičkom tužiocu.

Ostavi poruku