Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je Beograd u potpunosti spreman za dijalog o Kosovu, „za razliku od Prištine, koja ništa ne preduzima da do njih zaista i dodje“, i ističe da do pregovora mora doći odmah po formiranju takozvane vlade Kosova.„Očekujemo početak pregovora što pre, koliko sutra, jer smatramo da je u interesu i Srba i Albanaca da što pre otpočnu razgovori o nerešenim pitanjima na Kosmetu“, rekao je Bogdanović u intervjuu za današnje „Novosti“.

„Svima koji su dobronamerni i realni jasno je da je status kvo koji trenutno vlada na Kosmetu neodrživ i da ne odgovara nikome. Zato se pravim i iskrenim pregovorima mora doći do kompromisa izmedju Srba i Albanaca i do rešenja problema koji se tiču svakodnevnog života ljudi u našoj pokrajini“, naglasio je on.

Odbacujući svaku sumnju u spremnost Beograda za dijalog sa Prištinom, ministar Bogdanović ističe da je Ministarstvo za KiM oformilo radnu grupu koja će biti lobistička podrška pregovaračkom timu.

Istovremeno, Bogdanović kaže da će status Kosova biti nezaobilazna tema, jer se sva pitanja o kojima će se pregovarati tiču upravo statusa.

Upitan da li će se pregovarati sa Hašimom Tačijem ukoliko on bude jedan od predstavnika vlasti u Prištini, Bogdanović je istakao da ćemo  pregovarati „sa svim legitimnim predstavnicima albanskog naroda, ali istovremeno želimo da se što pre istraže svi navodi iz izveštaja Dika Martija, jer je to neophodno ne samo zbog predstojećih pregovora, već i zbog budućih odnosa Srba i Albanaca“.

„Na medjunarodnoj zajednici je da ispita sve navode iz ovog izveštaja (Dika Martija), jer pravosudje Kosova to nije u stanju da učini, dok srpski pravosudni organi nemaju pristup tom području. Zato očekujem da medjunarodna zajednica oformi sudski tim koji bi preispitao sve te veoma ozbiljne navode, pogotovu što mislim da Euleks ne samo da nema kapaciteta, već nema ni smelosti da istraži navode o monstruoznim zločinima. Pogotovu što se stiče utisak da se Euleks boji reakcije albanske javnosti“, zaključio je Bogdanović.

Ostavi poruku