SHARE

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је да је Београд у потпуности спреман за дијалог о Косову, “за разлику од Приштине, која ништа не предузима да до њих заиста и додје”, и истиче да до преговора мора доћи одмах по формирању такозване владе Косова.“Очекујемо почетак преговора што пре, колико сутра, јер сматрамо да је у интересу и Срба и Албанаца да што пре отпочну разговори о нерешеним питањима на Космету”, рекао је Богдановић у интервјуу за данашње “Новости”.

“Свима који су добронамерни и реални јасно је да је статус кво који тренутно влада на Космету неодржив и да не одговара никоме. Зато се правим и искреним преговорима мора доћи до компромиса измедју Срба и Албанаца и до решења проблема који се тичу свакодневног живота људи у нашој покрајини”, нагласио је он.

Одбацујући сваку сумњу у спремност Београда за дијалог са Приштином, министар Богдановић истиче да је Министарство за КиМ оформило радну групу која ће бити лобистичка подршка преговарачком тиму.

Истовремено, Богдановић каже да ће статус Косова бити незаобилазна тема, јер се сва питања о којима ће се преговарати тичу управо статуса.

Упитан да ли ће се преговарати са Хашимом Тачијем уколико он буде један од представника власти у Приштини, Богдановић је истакао да ћемо  преговарати “са свим легитимним представницима албанског народа, али истовремено желимо да се што пре истраже сви наводи из извештаја Дика Мартија, јер је то неопходно не само због предстојећих преговора, већ и због будућих односа Срба и Албанаца”.

“На медјународној заједници је да испита све наводе из овог извештаја (Дика Мартија), јер правосудје Косова то није у стању да учини, док српски правосудни органи немају приступ том подручју. Зато очекујем да медјународна заједница оформи судски тим који би преиспитао све те веома озбиљне наводе, поготову што мислим да Еулекс не само да нема капацитета, већ нема ни смелости да истражи наводе о монструозним злочинима. Поготову што се стиче утисак да се Еулекс боји реакције албанске јавности”, закључио је Богдановић.

SHARE

Оставите одговор