SHARE

Правни тим сачињен од адвоката из САД, Велике Британије и Њемачке поднијеће ускоро тужбу против некадашњег високог представника у БиХ Педи Ешдауна због кршења Дејтонског споразума и правног насиља које је проводио у БиХ, пише “Фокус” позивајући се на добро обавијештене изворе.Ријеч је о покретању грађанске парнице пред британским правосуђем у којем учествује велики број адвоката из западних земаља и неколико консултаната из Републике Српске (РС) и Србије.

Бањалучки дневник пише да би се, осим Ешдауна, на клупи по истим основама могао наћи и њемачки дипломата Кристијан Шварц Шилинг, који је такође био високи представник у БиХ.

Посланица СНСД-а у парламенту БиХ Душанка Мајкић рекла је да ће Српска подићи тужбу против Ешдауна, јер је чинио правно насиље у БиХ, што се прије свега односи на доношење закона, на шта високи представник, према Дејтонском споразуму, није имао право.

Она је нагласила да ће у случају да РС добије тужбу против Ешдауна паралелно нестати и институције које су настале бесправним дјеловањем високог представника у БиХ.

Будући делегат у Дому народа парламента БиХ Огњен Тадић рекао је да сви људи чија су људска и грађанска права повријеђена на било који начин морају имати гарантовану заштиту својих људских и грађанских права, јер је то елементарни постулат цивилизованог свијета.

“Увјерен сам да ће правна акција, било РС или неког појединца из ове земље, без обзира на исход, бити предмет велике пажње међународних правних кругова. Зато и они који тврде да ће тужба имати успјех, као и они који тврде супротно, вјероватно треба да буду спремни на одређене преседане”, рекао је Тадић.

Милан Нинковић, један од политичара које је Ешдаун смијенио, рекао је да се, према његовом мишљењу, тужба РС против бившег високог представника односи првенствено на нелегално наметање закона, а мање на смјене функционера.

Предсједник РС Милорад Додик прије неколико дана најавио је да ће у јануару група појединаца из Српске пред судом у Великој Британији тужити Ешдауна због правног насиља у БиХ. Додик је рекао да тужбу покреће група људи које је Ешдаун смијенио с њихових положаја, али да ће њихову активност подржати Влада РС.

SHARE

Оставите одговор