SHARE

Светом архијерејском литургијом и вјерским обредом ломљења славског колача, у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци почело је обиљежавање 9. јануара – Дана и крсне славе Републике Српске /РС/ Светог првомученика и архиђакона Стефана.Владика зворничко-тузлански Василије, који је служио Свету архијерејску литургију са епископима бањалучким Јефремом и бихаћко-петровачким Хризостомом, подсјетио је да је Српска брањена од оних који су је нападали и жељели да је “сатру са земљом”.

“Бранили су је они побожни, добри и честити људи, који нису нападали другога, него су бранили своје светиње, огњишта и гробља. Зато је отаџбина наша, саграђена на чврстим темељима, који су зацементирани крвљу најбољих синовиа и кћери нашег народа”, рекао је владика Василије обраћајући се вјерницима.

Он је истакао да и на тим темељима бедеми отаџбине понекад бивају нападани и помало пуцају, али да је сила Божија и крв оних праведника и добрих људи који је воде чине је стабилном, постојаном и “остаће за све таква”.

Владика је поручио да Српска није само држава српског народа, него и свих људи који желе да живе у њој, у достојанству и поштовању људске личности.

“Нека је срећан рођендан и Крсна слава РС, Боже дај да она процвјета у свакој радости, весељу, добробити и племенитости. Боже дај да онима којима смо повјерили гласове наше, да је воде тихом пристаништу и поведу је тамо гдје је снага вјере и племенитост”, пожелио је владика Василије, уз традиционални поздрав: “Мир Божији – Христос се роди”!

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је Срни послије вјерског обреда да је Српска економски и социјално уравнотежена и да без обзира на многе проблеме има стабилност која гарантује њену будућност.

“Наш економско-социјални развој усмјерен је ка томе да људима буде боље и да РС буде политички стабилна”, рекоа је предсједник Додик.

Додик је свим породицама у РС, које славе Светог првомученика и архиђакона Стефана, честитао славу.

Вјерском обреду приствовали су министри у Влади РС Александар Џомбић, Недељко Чубриловић и Раде Ристовић, потпредсједница Народне скупштине РС Сњежана Божић и директор Полиције РС Гојко Васић.

SHARE

Оставите одговор