Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik rekao je da je RS odraz želje srpskog naroda, autentični izraz narodne volje, koji je shvatio da bez Srpske i njenih institucija nema odražavanja nacionalnog identiteta.„Jedna od osnovnih stvari koje ljudi očekuju je da RS traje, bude jaka i sve bolja i to je osnovi interes ljudi, iako je teška ekonomska situacija. Želim da RS doživi svoje postojanje u trajnom obliku jer je to interes ovog naroda“, rekao je Dodik za Radio-televiziju RS.

Prema njegovim riječima, kada bismo izgubili RS ovo bi bili prazni prostori, jer BiH, koja nije našla način da obezbijedi bazičan konsensus u zemlji, ne može biti garancija za indetitet Srba.

Dodik je istakao da je suština politike RS odbrana njenog subjektiviteta, političkog i teritorijalnog kapaciteta i izgradnja samoodrživosti.

„Ona je samoodrživa već danas i, za razliku od BiH koja to nije i FBiH koja je to još manje, RS se doima kao jedina samoodrživa kategorija. Kada bismo hipotetički pričali o tome, RS bi mogla da se izdvoji iz BiH i nastavi samostalno svoj život, uspješnije nego u BiH, koju doživljavamo kao mjesto kazne, gubitka“, rekao je Dodik.

On je naglasio da RS u BiH gubi ogromna materijalna sredstva, te da su svi njeni ekonomski pokazatelji bolji nego u FBiH.

Dodik je naveo da je Srpska svoje pravo na legitimit ostvarila mukotrpno, da je prošla kroz različite faze, poput satanizovanja srpske nacionalne politike u toku rada i pravljenjem Srba krivicima, ne samo u BiH već i u drugim dijelovima bivše Jugoslavije.

„Vrijeme će pokazati nesumnjive laži koje su o Srbima plasirane u svijet, poput one Holbrukove, koji je tvrdio da su Srbi pobili 300 000 Bošnjaka. To je notorna laž, jer je tokom rata u BiH pobijeno 96.000 ljudi, od čega 24.000 Srba. Na bazi takvih laži stvoren je osjećaj da su Bošnjaci žrtve, na osnovu koje su mogli sve“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica nije dobronamjerna prema RS, istakavši da se BiH mora vratiti izvornom Dejtonu, jer je to jedini način za njen opstanak.

Dodik je podsjetio da je u ranijem periodu međunarodna zajednica učinila sve da Srbi izgube volju da se brane, kažnjavajući ih i smjenjujući.

On je ukazao da OHR i međunarodne organizacije veoma vode računa da se dodvore Bošnjacima, i njihov bazični strah su mogući protesti Bošnjaka pred OHR-om

Govoreći o evropskom putu BiH, Dodik je rekao da nema nijednog evropskog posla koji se ne promoviše kao princip centralizacije, naglasivši da RS ne želi da izgubi politički i teritorijalni integritet zarad tog puta.

„Nije problem da razgovaamo o EU, ali u evropskoj praksi postoje mnoge zemlje koje promovišu ono što mi tražimo, poput Španije, Belgije…Evropska unija mora da nauči šta ovdje može, a šta ne, ako ne ćutimo onda možemo da uspijemo“, napomenuo je Dodik.

Dodik je izrazio uvjerenje da će RS, uprkos ekonomskoj krizi, ostati mirna i stabilna i odgovarati na krizu mobilizacijom svih predstavnka društvene zajednice.

„Kolektivna svijest o odbrani može da nas odbrani“, poručio je Dodik.

Ostavi poruku