SHARE

Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик рекао је да је РС одраз жеље српског народа, аутентични израз народне воље, који је схватио да без Српске и њених институција нема одражавања националног идентитета.“Једна од основних ствари које људи очекују је да РС траје, буде јака и све боља и то је основи интерес људи, иако је тешка економска ситуација. Желим да РС доживи своје постојање у трајном облику јер је то интерес овог народа”, рекао је Додик за Радио-телевизију РС.

Према његовим ријечима, када бисмо изгубили РС ово би били празни простори, јер БиХ, која није нашла начин да обезбиједи базичан консенсус у земљи, не може бити гаранција за индетитет Срба.

Додик је истакао да је суштина политике РС одбрана њеног субјективитета, политичког и територијалног капацитета и изградња самоодрживости.

“Она је самоодржива већ данас и, за разлику од БиХ која то није и ФБиХ која је то још мање, РС се доима као једина самоодржива категорија. Када бисмо хипотетички причали о томе, РС би могла да се издвоји из БиХ и настави самостално свој живот, успјешније него у БиХ, коју доживљавамо као мјесто казне, губитка”, рекао је Додик.

Он је нагласио да РС у БиХ губи огромна материјална средства, те да су сви њени економски показатељи бољи него у ФБиХ.

Додик је навео да је Српска своје право на легитимит остварила мукотрпно, да је прошла кроз различите фазе, попут сатанизовања српске националне политике у току рада и прављењем Срба кривицима, не само у БиХ већ и у другим дијеловима бивше Југославије.

“Вријеме ће показати несумњиве лажи које су о Србима пласиране у свијет, попут оне Холбрукове, који је тврдио да су Срби побили 300 000 Бошњака. То је ноторна лаж, јер је током рата у БиХ побијено 96.000 људи, од чега 24.000 Срба. На бази таквих лажи створен је осјећај да су Бошњаци жртве, на основу које су могли све”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, међународна заједница није добронамјерна према РС, истакавши да се БиХ мора вратити изворном Дејтону, јер је то једини начин за њен опстанак.

Додик је подсјетио да је у ранијем периоду међународна заједница учинила све да Срби изгубе вољу да се бране, кажњавајући их и смјењујући.

Он је указао да ОХР и међународне организације веома воде рачуна да се додворе Бошњацима, и њихов базични страх су могући протести Бошњака пред ОХР-ом

Говорећи о европском путу БиХ, Додик је рекао да нема ниједног европског посла који се не промовише као принцип централизације, нагласивши да РС не жели да изгуби политички и територијални интегритет зарад тог пута.

“Није проблем да разговаамо о ЕУ, али у европској пракси постоје многе земље које промовишу оно што ми тражимо, попут Шпаније, Белгије…Европска унија мора да научи шта овдје може, а шта не, ако не ћутимо онда можемо да успијемо”, напоменуо је Додик.

Додик је изразио увјерење да ће РС, упркос економској кризи, остати мирна и стабилна и одговарати на кризу мобилизацијом свих представнка друштвене заједнице.

“Колективна свијест о одбрани може да нас одбрани”, поручио је Додик.

SHARE

Оставите одговор