SHARE

Република Српска данас обиљежава 19 година постојања – Дан Републике и крсну славу Светог архиђакона Стефана.Република Српска основана је 9. јануара 1992. године када је Скупштина српског народа у БиХ усвојила Декларацију о проглашењу Српске Републике БиХ, чиме је РС постала субјект, прво интерног, а затим и међународног права.

Први устав РС добила је 28. фебруара 1992, а име у Република Српска званично је промијењено 12. августа 1992. године.

Међународно признање РС добила је 21. новембра 1995. године, када је потписивањем мировног споразума у америчкој војној бази Рајт-Патерсон у Дејтону окончан четворогодишњи грађански рат у БиХ и РС призната као један од два државотворна субјекта БиХ.

Дејтонским споразумом коначно је одређено да РС обухвата 49 одсто територије БиХ, док је другом ентитету – Федерацији БиХ припало 51 одсто. Арбитражном одлуком о статусу Брчког и успостављањем дистрикта Брчко 2000. године територије оба ентитета су умањене отприлике за 0,5 до један одсто у корист новооформљеног дистрикта.

Поводом Дана Републике и крсне славе – Светог архиђакона Стефана, предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је Срни да је поносан што је предсједник Српске, која сутра слави 19-ти рођендан, истичући да нико из РС ништа неће учинити да дестабилизује ситуацију у БиХ и да на дневном реду није никаква дестабилизација ни насиље, већ упорност да се брани право Српске на аутономију и оно што има.

“Свој политички ангажман посвећујем томе да Српску, послије мог мандата, оставим бољу него што сам затекао. Задовољан сам оним што смо учинили посљедњих пет, шест година, у јачању перцепције и снаге Републике Српске”, рекао је Додик.

Предсједник Додик је казао да се идентификује са оним што је данас Српска, са народом којем припада и да подржава свакога, без обзира на националну припадност, ко је спреман и жели да са њим гради стабилну, мирну Републику Српску, посвећену развоју, толеранцији и уважавајући њене интересе.

Бивши предсједник Српске Рајко Кузмановић изјавио је да Српска након 19 година од свог настанка представља стабилну државотворну јединицу, која није више упитна чак ни за оне који су тада били против ње.

“Данас не постоји мишљење ни у свијету, ни у БиХ, да је Република Српска привремени провизоријум, већ трајни државотворни елемент са чврстим правним основама, а то су Дејтонски споразум као међународни акт и његов Анекс 4”, рекао је Кузмановић Срни.

Он је додао да Републику Српску види као трајни и веома просперитетан ентитет који ће дуго остати у оквиру БиХ и на тај начин показати да је конструктиван елемент, али само у границама које даје Дејтонски споразума. “Ако се буду нарушавали било који елементи Дејтона, Српска ће се оштро супротставити таквим тенденцијама”, упозорио је Кузмановић и истакао да будућност Републике Српске има озбиљну базу у стоодстотној подршци њених грађана и озбиљну државотворну политику.

Бивши предсједник Републике Српске Биљана Плавшић оцијенила је за Срну да је Српска данас успјешна и да ће морати да се осамостаљује, што буду јачи напади на њено постојање.

“Ход Републике Српске према прогресу не смије бити обесхрабрен различитим покушајима који долазе, нарочито из Федерације БиХ, али и међународне заједнице. Мислим да су из међународне заједнице видјели да то неће ићи тако лако са Српском”, рекла је Плавишићева и истакла да је Српска успјешна зато што има руководство које је у стању да се ухвати у коштац са свим тим потешкоћама.

Бивши предсједник Републике Српске Мирко Шаровић сматра да је Српска данас у много бољој позицији него ранијих година и нада се да ће се такав тренд наставити и у наредном периоду како се буде смањивала улога међународне заједнице у БиХ.

“Данас је Српска стабилна, са политички извјесном будућношћу. Опасности које су се надвијале над њом протеклих година сада су иза нас”, рекао је Шаровић и додао да је Српска у политичком и организационом смислу, те економској перспективи, далеко испред Федерације БиХ.

Политичари и друге личности из јавног живота Републике Српске сматрају да је Српска неупитна и да је сасвим учврстила своје инститиције и оправдала разлоге ради којих је настала.

Министар правде Републике Српске Џерард Селман истиче да извршна, законодавна и судска власт у Српској апсолутно функционишу.

“Републици Српској, након пунољетства, била је довољна година да покаже колико је снажна и да њене институције ефикасно функционишу, те колико је добро када се званичне политике баве животним питањима и када се придржавају Устава и закона које доноси Народна скупштина Републике Српске”, рекао је Селман Срни.

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић изјавио је да је Дан Републике дан када њеним ствараоцима треба одати дужно поштовање и дан кад свима треба дати до знања да је Република Српска чврсто опредијељена за дејтонско уређење и за све што је ратом изборила, а Дејтонским споразумом добила.

“Нико неће ни сада ни у будућности оспорити чињеницу постојања РС и ко год покуша нешто друго урадити нека иде на референдум па ће видјети какав ће одговор добити од грађана РС”, рекао је Павић Срни.

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић изјавио је да 19 година од стварања Републике Српске постоје политичке снаге које желе да она буде укинута, али да ће Српска бити довољно јака и мудра да то не дозволи.

“Прије 19 година Срби у БиХ одучили су да им је једини спас формирање територијалне јединице која би им давала гарант опстанка на овим просторима. На основу те одлуке добили смо Републику Српску”, рекао Босић Срни.

Република Српска до сада је одрастала и сада дјелује у пуном капацитету, како с аспекта позиције коју је остварила, тако и с аспекта актуелне власти – сматра предсједник Адвокатске коморе Српске Јован Чизмовић.

Он вјерује да је будућност Републике Српске свијетла и да је Српска субјективитет који ничим неће бити угрожен.

Предсједник Партије демократског прогреса Младен Иванић оцијенио је да је Република Српска данас потпуно политички сигурна и стабилна и да то нико не може угрозити.

“Након 19 година постојања Српска је потпуно сигурна и њена политичка перспектива апсолутно је неупитна”, рекао је Иванић Срни.

Некадашњи предсједник Републике Српске Драган Чавић оцјењује да је 19 година постојања Српске потврда чињенице да је она резултат воље и жеље српског народа у БиХ и да ту вољу није могуће промијенити.

“Чињеница да је Српска доживјела 19-ти рођендан разочарала је многе који њу не желе. Срби, њих 1,3 милиона, који живе на тој територији гаранција су њеног постојања. Република Српска данас примјењује све норме грађанских и људских права, и у њој и сви други могу да живе слободно”, рекао је Чавић Срни.

Представници Борачке организације, Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила и Савеза логораша Републике Српске сматрају да је Српска трајна светиња и једини гарант опстанка српског народа на овим просторима.

Предсједник Борачке организације Пантелија Ћургуз поручио је властима Српске да раде на стварању амбијента у којем ће се максимално гајити принцип међусобног уважавања и поштовања свих политичких фактора у Српској.

Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је Срни да је обиљежавање Дана Републике Српске велики дан за породице погинулих, јер он потврђује да погинули и нестали српски борци нису узалуд дали своје животе.

Предсједник Савеза логораша Бранислав Дукић рекао је Срни да су животи најбољих српских синова уткани у темеље РС, због чега њено постојање на овим просторима ничим не смије бити доведено у питање.

SHARE

Оставите одговор