Republika Srpska danas obilježava 19 godina postojanja – Dan Republike i krsnu slavu Svetog arhiđakona Stefana.Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine kada je Skupština srpskog naroda u BiH usvojila Deklaraciju o proglašenju Srpske Republike BiH, čime je RS postala subjekt, prvo internog, a zatim i međunarodnog prava.

Prvi ustav RS dobila je 28. februara 1992, a ime u Republika Srpska zvanično je promijenjeno 12. avgusta 1992. godine.

Međunarodno priznanje RS dobila je 21. novembra 1995. godine, kada je potpisivanjem mirovnog sporazuma u američkoj vojnoj bazi Rajt-Paterson u Dejtonu okončan četvorogodišnji građanski rat u BiH i RS priznata kao jedan od dva državotvorna subjekta BiH.

Dejtonskim sporazumom konačno je određeno da RS obuhvata 49 odsto teritorije BiH, dok je drugom entitetu – Federaciji BiH pripalo 51 odsto. Arbitražnom odlukom o statusu Brčkog i uspostavljanjem distrikta Brčko 2000. godine teritorije oba entiteta su umanjene otprilike za 0,5 do jedan odsto u korist novooformljenog distrikta.

Povodom Dana Republike i krsne slave – Svetog arhiđakona Stefana, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srni da je ponosan što je predsjednik Srpske, koja sutra slavi 19-ti rođendan, ističući da niko iz RS ništa neće učiniti da destabilizuje situaciju u BiH i da na dnevnom redu nije nikakva destabilizacija ni nasilje, već upornost da se brani pravo Srpske na autonomiju i ono što ima.

„Svoj politički angažman posvećujem tome da Srpsku, poslije mog mandata, ostavim bolju nego što sam zatekao. Zadovoljan sam onim što smo učinili posljednjih pet, šest godina, u jačanju percepcije i snage Republike Srpske“, rekao je Dodik.

Predsjednik Dodik je kazao da se identifikuje sa onim što je danas Srpska, sa narodom kojem pripada i da podržava svakoga, bez obzira na nacionalnu pripadnost, ko je spreman i želi da sa njim gradi stabilnu, mirnu Republiku Srpsku, posvećenu razvoju, toleranciji i uvažavajući njene interese.

Bivši predsjednik Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je da Srpska nakon 19 godina od svog nastanka predstavlja stabilnu državotvornu jedinicu, koja nije više upitna čak ni za one koji su tada bili protiv nje.

„Danas ne postoji mišljenje ni u svijetu, ni u BiH, da je Republika Srpska privremeni provizorijum, već trajni državotvorni element sa čvrstim pravnim osnovama, a to su Dejtonski sporazum kao međunarodni akt i njegov Aneks 4“, rekao je Kuzmanović Srni.

On je dodao da Republiku Srpsku vidi kao trajni i veoma prosperitetan entitet koji će dugo ostati u okviru BiH i na taj način pokazati da je konstruktivan element, ali samo u granicama koje daje Dejtonski sporazuma. „Ako se budu narušavali bilo koji elementi Dejtona, Srpska će se oštro suprotstaviti takvim tendencijama“, upozorio je Kuzmanović i istakao da budućnost Republike Srpske ima ozbiljnu bazu u stoodstotnoj podršci njenih građana i ozbiljnu državotvornu politiku.

Bivši predsjednik Republike Srpske Biljana Plavšić ocijenila je za Srnu da je Srpska danas uspješna i da će morati da se osamostaljuje, što budu jači napadi na njeno postojanje.

„Hod Republike Srpske prema progresu ne smije biti obeshrabren različitim pokušajima koji dolaze, naročito iz Federacije BiH, ali i međunarodne zajednice. Mislim da su iz međunarodne zajednice vidjeli da to neće ići tako lako sa Srpskom“, rekla je Plavišićeva i istakla da je Srpska uspješna zato što ima rukovodstvo koje je u stanju da se uhvati u koštac sa svim tim poteškoćama.

Bivši predsjednik Republike Srpske Mirko Šarović smatra da je Srpska danas u mnogo boljoj poziciji nego ranijih godina i nada se da će se takav trend nastaviti i u narednom periodu kako se bude smanjivala uloga međunarodne zajednice u BiH.

„Danas je Srpska stabilna, sa politički izvjesnom budućnošću. Opasnosti koje su se nadvijale nad njom proteklih godina sada su iza nas“, rekao je Šarović i dodao da je Srpska u političkom i organizacionom smislu, te ekonomskoj perspektivi, daleko ispred Federacije BiH.

Političari i druge ličnosti iz javnog života Republike Srpske smatraju da je Srpska neupitna i da je sasvim učvrstila svoje institicije i opravdala razloge radi kojih je nastala.

Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman ističe da izvršna, zakonodavna i sudska vlast u Srpskoj apsolutno funkcionišu.

„Republici Srpskoj, nakon punoljetstva, bila je dovoljna godina da pokaže koliko je snažna i da njene institucije efikasno funkcionišu, te koliko je dobro kada se zvanične politike bave životnim pitanjima i kada se pridržavaju Ustava i zakona koje donosi Narodna skupština Republike Srpske“, rekao je Selman Srni.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić izjavio je da je Dan Republike dan kada njenim stvaraocima treba odati dužno poštovanje i dan kad svima treba dati do znanja da je Republika Srpska čvrsto opredijeljena za dejtonsko uređenje i za sve što je ratom izborila, a Dejtonskim sporazumom dobila.

„Niko neće ni sada ni u budućnosti osporiti činjenicu postojanja RS i ko god pokuša nešto drugo uraditi neka ide na referendum pa će vidjeti kakav će odgovor dobiti od građana RS“, rekao je Pavić Srni.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić izjavio je da 19 godina od stvaranja Republike Srpske postoje političke snage koje žele da ona bude ukinuta, ali da će Srpska biti dovoljno jaka i mudra da to ne dozvoli.

„Prije 19 godina Srbi u BiH odučili su da im je jedini spas formiranje teritorijalne jedinice koja bi im davala garant opstanka na ovim prostorima. Na osnovu te odluke dobili smo Republiku Srpsku“, rekao Bosić Srni.

Republika Srpska do sada je odrastala i sada djeluje u punom kapacitetu, kako s aspekta pozicije koju je ostvarila, tako i s aspekta aktuelne vlasti – smatra predsjednik Advokatske komore Srpske Jovan Čizmović.

On vjeruje da je budućnost Republike Srpske svijetla i da je Srpska subjektivitet koji ničim neće biti ugrožen.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić ocijenio je da je Republika Srpska danas potpuno politički sigurna i stabilna i da to niko ne može ugroziti.

„Nakon 19 godina postojanja Srpska je potpuno sigurna i njena politička perspektiva apsolutno je neupitna“, rekao je Ivanić Srni.

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić ocjenjuje da je 19 godina postojanja Srpske potvrda činjenice da je ona rezultat volje i želje srpskog naroda u BiH i da tu volju nije moguće promijeniti.

„Činjenica da je Srpska doživjela 19-ti rođendan razočarala je mnoge koji nju ne žele. Srbi, njih 1,3 miliona, koji žive na toj teritoriji garancija su njenog postojanja. Republika Srpska danas primjenjuje sve norme građanskih i ljudskih prava, i u njoj i svi drugi mogu da žive slobodno“, rekao je Čavić Srni.

Predstavnici Boračke organizacije, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila i Saveza logoraša Republike Srpske smatraju da je Srpska trajna svetinja i jedini garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

Predsjednik Boračke organizacije Pantelija Ćurguz poručio je vlastima Srpske da rade na stvaranju ambijenta u kojem će se maksimalno gajiti princip međusobnog uvažavanja i poštovanja svih političkih faktora u Srpskoj.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je Srni da je obilježavanje Dana Republike Srpske veliki dan za porodice poginulih, jer on potvrđuje da poginuli i nestali srpski borci nisu uzalud dali svoje živote.

Predsjednik Saveza logoraša Branislav Dukić rekao je Srni da su životi najboljih srpskih sinova utkani u temelje RS, zbog čega njeno postojanje na ovim prostorima ničim ne smije biti dovedeno u pitanje.

Ostavi poruku