Predstavnica Demokratske partije u Kongresu SAD Gabrijel Gifords u teškom je stanju poslije atentata u Arizoni u kojem je ubijeno šest, a ranjeno dvanaest ljudi.Medijska mreža Si-En-En javila da je Gifordsova u kritičnom stanju nakon operacije glave, a da su među ubijenima federalni sudija Džon Rol i pomoćnik Gifordsove Gejb Cimerman, kao i jedna devetogodišnja djevojčica.

Osumnjičeni za napad Džerad Lafner (22) uhapšen je odmah poslije pucnjave, a policija, iako još uvijek nije zvanično potvrdila, ali ni demantovala njegov identitet, navela je da ima „kriminalnu prošlost, ali da je uračunljiv.

Napad se dogodio ispred supermarketa trgovačkog lanca „Sejfvej“ u Tusonu, gdje je Gifordsova govorila na javnom skupu „Kongres na vašem uglu“.

Šerif oblasti Pima Klerens Dupnik izjavio je da je napadač koristio poluautomatski pištolj i da je pokrenuta opsežna potragu za njegovim saučesnikom.

Dupnik je rekao da je napadač blago poremećen, ali ne i lud, kao i da i nije htio da razgovara sa policajcima.

On je dodao da je policija intervjuiše sve koji su bili na tom skupu i sve radnike supermarketa u pokušaju da lociraju drugu osobu, koja je viđena sa napadačem prije napada.

Atentator je poslije napada počeo da bježi pucajući na prolaznike, ali ga je policija ubrzo uhvatila. Prema izjavama očevidaca niko od žrtava nije mogao pobjeći jer je napadač pucao iz blizine.

U međuvremenu, policija je ponudila obezbjeđenje svim lokalnim zvaničnicima.

Četrdesetogodišnja Gifords preuzela je dužnost u američkom Konresu u januaru 2007. godine.

Bila je angažovana na pitanjima kao što su imigracione reforme, istraživanja embrionskih matičnih ćelija, alternativnim izvorima energije i većim minimalnim zaradama radnika.

Ostavi poruku