SHARE

Представница Демократске партије у Конгресу САД Габријел Гифордс у тешком је стању послије атентата у Аризони у којем је убијено шест, а рањено дванаест људи.Медијска мрежа Си-Ен-Ен јавила да је Гифордсова у критичном стању након операције главе, а да су међу убијенима федерални судија Џон Рол и помоћник Гифордсове Гејб Цимерман, као и једна деветогодишња дјевојчица.

Осумњичени за напад Џерад Лафнер (22) ухапшен је одмах послије пуцњаве, а полиција, иако још увијек није званично потврдила, али ни демантовала његов идентитет, навела је да има “криминалну прошлост, али да је урачунљив.

Напад се догодио испред супермаркета трговачког ланца “Сејфвеј” у Тусону, гдје је Гифордсова говорила на јавном скупу “Конгрес на вашем углу”.

Шериф области Пима Клеренс Дупник изјавио је да је нападач користио полуаутоматски пиштољ и да је покренута опсежна потрагу за његовим саучесником.

Дупник је рекао да је нападач благо поремећен, али не и луд, као и да и није хтио да разговара са полицајцима.

Он је додао да је полиција интервјуише све који су били на том скупу и све раднике супермаркета у покушају да лоцирају другу особу, која је виђена са нападачем прије напада.

Атентатор је послије напада почео да бјежи пуцајући на пролазнике, али га је полиција убрзо ухватила. Према изјавама очевидаца нико од жртава није могао побјећи јер је нападач пуцао из близине.

У међувремену, полиција је понудила обезбјеђење свим локалним званичницима.

Четрдесетогодишња Гифордс преузела је дужност у америчком Конресу у јануару 2007. године.

Била је ангажована на питањима као што су имиграционе реформе, истраживања ембрионских матичних ћелија, алтернативним изворима енергије и већим минималним зарадама радника.

SHARE

Оставите одговор